Domowe mleko migdałowe:
Zalety mleka migdałowego:
Coraz częściej słyszy się o zaletach mleka roślinnego w codziennej kuchni. Wiele osób z powodzeniem stosuje je zamiast mleka krowiego.
Szczególnie znane wśród alergików i wegetarian. W smaku delikatnie orzechowe i odrobinę słodkie- kompozycja bardzo udana.
Przygotowanie takiego mleka jest bardzo proste, zaś smak jest o wiele lepszy niż mleka dostępnego w sklepach. Mleko ze sklepu często zawiera tylko kilka procent migdałów, dużo wody i cukru. Cena mleka migdałowego w sklepie to jakieś 10-15 zł za litr, zaś produkcja domowa to jakieś 2,5- 5 zł.
Mleko ze sklepu zawiera także stabilizatory, by mogło być bardziej trwałe, a także dodatki w postaci cukru. Ciężko też wybrać mleko, które nie będzie zawierać miliona innych substancji.
Z powodzeniem może zastąpić mleko krowie jako dodatek do kawy, płatków czy innych potraw. Świetnie sprawdzi się dla alergików na białko mleka korwiego.
Jakie ma walory ?
– Zawiera wysoką zawartość witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem.
– Z uwagi na sporą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych może wpływać na obniżenie poziomu złego cholesterolu i frakcji LDL i podwyższać frakcję HDL – wskazane dla osób cierpiących na miażdżyce czy choroby serca.
– jest niskokaloryczne ( 100 ml to jedynie 74 kcal)
– zawiera mało cukru, dzięki czemu może być wskazane dla osób z cukrzycą
– dobrze strawne białko roślinne, które nie obciąża przewodu pokarmowego. Dzięki temu mleko jest polecane dla osób z chorobami przewodu pokarmowego np. zgaga, refluks.
– w swoim składzie zawiera również takie minerały jak wapń, potas, magnez i żelazo a także witaminę B.
– zawiera więcej tłuszczu niż mleko krowie ale 2/3 jego to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które powinny się znaleźć w naszej diecie codziennie.
Jak je zrobić ?
Do przygotowania potrzebujemy jedynie odpowiedniej ilości wody i migdałów. Przygotowanie jest banalnie proste, zaś przepis znajduje się poniżej.
Składniki:
150 g migdałów (1 szklanka)
4 szklanki wody
1. Pierwszym elementem jest sparzenie migdałów i obranie łupin.
2. Migdały wrzucić do miseczki i zalać wrzątkiem.
3. Przykryć i zostawić na 10 minut. Po tym czasie należy odlać wodę- łupiny powinny być napuchnięte co ułatwia ich zejście.
4. Migdały zalej 2 szklankami wody i odstawić na 8-10 godzin (najlepiej noc).
5. Rano odlać wodę nocną, przełożyć migdały do blendera i zalać świeżą wodą w ilości 4 szklanek.
6. Następnie przelej mleko przez sito wyłożone gazą i dobrze odciśnij migdałową pulpę.
7. Mleko przechowuj w lodówce w zamkniętym słoiku lub butelce do 3 dni. Przed użyciem należy butelkę wstrząsnąć i zamieszać.
Następnie przelej mleko przez sito wyłożone gazą i dobrze odciśnij migdałową pulpę.
Mleko przechowuj w lodówce w zamkniętym słoiku lub butelce do 3 dni. Przed użyciem należy butelkę wstrząsnąć i zamieszać.
Smacznego 🙂
Do mleka można dodać odrobinę miodu czy ksylitolu żeby je od razu posłodzić. Ja tego nie robię ponieważ moim zdaniem jest wystarczająco słodkie 🙂
100 ml mleka zawiera średnio:
Mleko migdałowe :
energia: 74kcal
białko: 2,6 g
węglowodany: 4,5 g
błonnik: 1,7 g
tłuszcze: 6,7 g
cholesterol: 0 mg
Takie mleko to prosty sposób na zmianę smaku podstawowych potraw w Twojej kuchni- spróbuj sama a dowiesz się, czy u Ciebie też się to sprawdzi 🙂
Chciałam dodać zdjęcie gotowego mleka ale zostało wypite nim zdążyłam je zrobić :))