Mąka lniana- fenomen czy ściema ?

Mąka lniana Mąka lniana ?Brzmi ciekawie- chociaż to nic innego jak mąka z surowych odtłuszczonych ziaren lnu, która jest bogatym, źródłem tłuszczy i znikomej wartości węglowodanów. Co ważne nie zawiera glutenu. Ta aromatyczna mąka doskonale zastępuje jajko w wypiekach dla wegan i osób uczulonych na jaja. Zawiera śluzy, które doskonale scalają ciasto. To doskonałe źródło wartościowych białek przy niskim udziale węglowodanów. Dlatego mąka lniana jest doskonałym komponentem diety niskowęglowodanowej. Dodatkowo stanowi bogactwo wartości odżywczych: Witaminy Więcej…

Tłuszcze trans- czy wiesz co jesz ?

Tłuszcze trans- czy wiesz co jesz ?:) Znaczna większość kwasów tłuszczowych występujących w naturze to nienasycone kwasy tłuszczowe mają wiązaniapodwójnew konfiguracjicis. W niektórych nienasyconych kwasach tłuszczowych wiązanie podwójne jestw konfiguracjitrans, przez co kwasy zawierające przynajmniej jedno takie wiązanie nazywane są tłuszczami trans. Czy są niebezpieczne ? Gdzie występują? Naturalnym źródłem kwasów tłuszczowych trans jest mleko i mięso przeżuwaczy. Izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych powstają w żołądku (żwaczu), gdzie pod wpływem obecnych w nim bakterii. Tutaj występują Więcej…

Kiszonki- warto jeść ?

Kiszonki- warto je jeść ? Okres jesieni i zimy to czas gdy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest bardzo ograniczony, a i smak często nieciekawy.  Warto je wówczas zastąpić kiszonkami. Stanowią one bogate źródło witamin i składników mineralnych, ale co ważniejsze to cenny probiotyk. Są korzystne głownie dlatego, ze zawierają kwas mlekowy. Kwas mlekowy powstaje w czasie fermentacji (pod wpływem bakterii kwasu mlekowego) substancji, która oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny, chroniąc nas przed chorobami.Kiszonki są Więcej…

Insulinooporność – czym jest, jak z nią działać ?

Insulinooporność – czym jest i jak z nią działać ? Czym jest insulinooporność? Insulinooporność to oporność tkanek na insulinę, przy jej odpowiednim poziomie we krwi.  Jak to działa ? Kiedy zjemy posiłek zawierający węglowodany: ryż, kasze, makarony, owoce itp. zostają one rozłożone do najprostszej postaci – glukozy. Glukoza z pożywienia jest wchłaniana w jelicie cienkim poprzez kosmki jelitowe do krwioobiegu, co powoduje wzrost poziomu cukru we krwi. Wysoki (poposiłkowy) poziom cukru we krwi powoduje uwolnienie z wysp beta-trzustkowych Więcej…