Kiszonki- warto jeść ?

Kiszonki- warto je jeść ? Okres jesieni i zimy to czas gdy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest bardzo ograniczony, a i smak często nieciekawy.  Warto je wówczas zastąpić kiszonkami. Stanowią one bogate źródło witamin i składników mineralnych, ale co ważniejsze to cenny probiotyk. Są korzystne głownie dlatego, ze zawierają kwas mlekowy. Kwas mlekowy powstaje w czasie fermentacji (pod wpływem bakterii kwasu mlekowego) substancji, która oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny, chroniąc nas przed chorobami.Kiszonki są Więcej…

Insulinooporność – czym jest, jak z nią działać ?

Insulinooporność – czym jest i jak z nią działać ? Czym jest insulinooporność? Insulinooporność to oporność tkanek na insulinę, przy jej odpowiednim poziomie we krwi.  Jak to działa ? Kiedy zjemy posiłek zawierający węglowodany: ryż, kasze, makarony, owoce itp. zostają one rozłożone do najprostszej postaci – glukozy. Glukoza z pożywienia jest wchłaniana w jelicie cienkim poprzez kosmki jelitowe do krwioobiegu, co powoduje wzrost poziomu cukru we krwi. Wysoki (poposiłkowy) poziom cukru we krwi powoduje uwolnienie z wysp beta-trzustkowych Więcej…

Żywienie w czasie ciąży- czego unikać ?

Żywienie kobiet w ciąży- Czego unikać ? Często spotykam się z obiekcjami- kobiety nie są pewne co można a czego nie można. Okres ciąży to u kobiet przede wszystkim czas zmian i przygotowania na przyjście potomstwa. Jedna z zmiennych kwestii jest żywienie. Okazuje się nagle, ze należy trochę zmienić system żywienia, by wspomóc kształtowanie tego małego organizmu wewnątrz Ciebie:) Czym jest programowanie żywieniowe ? Programowanie żywieniowe to proces kształtowania metabolizmu pod wpływem składników odżywczych dostarczanych Więcej…

MONW- czym jest, jak zapobiegać ?

Czym jest MONW ? Zespół MONW to  metabolic obesity in normal weight) co określa pacjenta szczupłego, który cierpi na zaburzenia metaboliczne. Każdy z nas zna współczesny problem otyłości na świecie i w kraju. Została sklasyfikowana jakoś choroba, która sprzyja powstawaniu innych chorób. Zwrócono jednak uwagę nie tylko na otyłość w pojęciu ogólnym – ale również  sposób rozmieszczenia tkanki tłuszczowej w ciele. W latach 80 zwrócono uwagę, ze zaburzenia metaboliczne i ryzyko chorób występują również u osób z prawidłową masą Więcej…