BLOG

Czym sie różni produkt tradycyjny a regionalny ?

Różnice między produktem tradycyjnym a regionalnym ? W ciągu ostatnich lat stanowczo wzrasta zainteresowanie produktami regionalnymi oraz tradycyjnymi. Coraz chętniej są nabywane produkty, których nazwa wskazuje na miejsce pochodzenia. Produkty regionalne są często odkrywane na nowo, często trafia się na nie przez przypadek, a następnie poszukuje ich w innych punktach handlowych. Specyficzne walory produktów regionalnych, a w szczególności tradycyjnych artykułów żywnościowych, decydują o ich oryginalności i autentyczności oraz o tym że są one chętniej nabywane Więcej…

PCOS-czym jest ?

Czym jest PCOS ? PCOS to inaczej zespół policystycznych jajników. Szacuje się, że cierpi na nie 10% kobiet w wieku rozrodczym. Jest jedną z przyczyn niepłodności, często diagnozowaną dość późno. W leczeniu prócz farmakologii zalecana jest przede wszystkim aktywność fizyczna i zmiana stylu życia- diety na bardziej prozdrowotny. Takie działanie może odnieść korzyści w samopoczuciu kobiet, a także łagodzeniu objawów. Skutecznie może też zwiększyć szanse na zajście w ciążę.  Jakie są objawy ?- torbiele jajników- Więcej…

Mąka lniana- fenomen czy ściema ?

Mąka lniana Mąka lniana ?Brzmi ciekawie- chociaż to nic innego jak mąka z surowych odtłuszczonych ziaren lnu, która jest bogatym, źródłem tłuszczy i znikomej wartości węglowodanów. Co ważne nie zawiera glutenu. Ta aromatyczna mąka doskonale zastępuje jajko w wypiekach dla wegan i osób uczulonych na jaja. Zawiera śluzy, które doskonale scalają ciasto. To doskonałe źródło wartościowych białek przy niskim udziale węglowodanów. Dlatego mąka lniana jest doskonałym komponentem diety niskowęglowodanowej. Dodatkowo stanowi bogactwo wartości odżywczych: Witaminy Więcej…

Tłuszcze trans- czy wiesz co jesz ?

Tłuszcze trans- czy wiesz co jesz ?:) Znaczna większość kwasów tłuszczowych występujących w naturze to nienasycone kwasy tłuszczowe mają wiązaniapodwójnew konfiguracjicis. W niektórych nienasyconych kwasach tłuszczowych wiązanie podwójne jestw konfiguracjitrans, przez co kwasy zawierające przynajmniej jedno takie wiązanie nazywane są tłuszczami trans. Czy są niebezpieczne ? Gdzie występują? Naturalnym źródłem kwasów tłuszczowych trans jest mleko i mięso przeżuwaczy. Izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych powstają w żołądku (żwaczu), gdzie pod wpływem obecnych w nim bakterii. Tutaj występują Więcej…