BLOG

Ziemniaki -polski element zdrowej diety

Jakie są ich podstawowe cechy ? można je przerobić na wiele sposobów sycące smaczne i niskokaloryczne Czy w takim razie ziemniaki to produkt kaloryczny ? Nie ! Ich ograniczenie w diecie może spowodować ze schudniesz, ale tylko z powodu ujemnego bilansu dziennego a nie dlatego, że odstawiłeś ziemniaki. Bo zastanów się sama. Jeśli kilka razy w tygodniu jesz do obiadu ziemniaki purree- w zależności od sposobu przygotowania mogą być z masłem w większej lub mniejszej ilości, mlekiem/ Więcej…

BLOG

Owoce i ich zanieczyszczenia – jak się ich pozbyć ?

Czym są zanieczyszczenia? Jakie owoce są najbardziej zanieczyszczone ? Jak je zneutralizować ? Zanieczyszczenia owoców to najczęściej pozostałości pestycydów, czyli środków ochrony roślin w procesie wzrostu i produkcji. Czym dokładnie są ?  To substancje lub mieszaniny substancji, które są używane do ochrony roślin uprawnych i produktów żywnościowych przed szkodnikami zwierzęcymi, owadami, grzybami, chwastami i bakteriami.  Stosowanie pestycydów doprowadziło do znacznego zmniejszenia częstości epidemii chorób zakaźnych, zwłaszcza w krajach rozwijających się. Przyczyniło się także do wzrostu Więcej…

BLOG

Jak się nie odchudzać ?

 Zbliża się czas powrotu do szkoły, pracy, czas brania się za formę- już na kolejne lato, na sylwestra czy Halloween. Zbliża się czas redukcji, szybkich diet i sezonu na siłownię.Zobacz jak to zrobić żeby zrobić formę, a nie zrobić sobie krzywdy.Są pewne zasady, których na prawdę WARTO przestrzegać żeby w trakcie robienia formy nie cofnąć się do epoki kamienia.Ale najpierw odpowiedzmy sobie na pytanie- czy szybkie odchudzanie jest równie skuteczne co powolne tracenie wagi ?Na Więcej…

BLOG

Wartość żywieniowa orzechów – czy warto je jeść?

Zdecydowanie tak ! Od dawna znane są szczególne właściwości orzechów a także ich wysoka wartość żywieniowa. Orzechy stanowią bardzo dobre źródło witamin i składników mineralnych i błonnika. Ich cechą charakterystyczną jest wysoka zawartość tłuszczu (33-60%) w tym niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i białka roślinnego(do 25%). W związku z tym ich kaloryczność również jest wysoka i sięga nawet 750 kcal/100 gr. Znane jest wiele rodzajów orzechów i można je podzielić ze względu na zasobność w składniki. Więcej…