Dieta w hipercholesterolemii

Opublikowane przez Justyna Bas w dniu

Dieta w hipercholesterolemii

 Cholesterol to substancja lipidowa, która jest niezbędną do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Aktywnie uczestniczy w przemianach w nim zachodzących, a powstaje głównie w wątrobie (cholesterol endogenny), ale ok. 30% pochodzi z zewnątrz (cholesterol egzogenny).  
Hipercholesterolemia to  zwiększone stężenie cholesterolu całkowitego we krwi. Występuje wtedy gdy cholesterol całkowity wynosi >190 mg/dl, a stężenie cholesterolu LDL >115 mg/dl.
Cholesterol możemy podzielić na HDL- lipoproteiny o dużej gęstości  i LDL- lipoproteiny o małej gęstości. Powszechnie znane HDL to ten dobry, LDL to ten niedobry. Ważna jest ich wzajemna pula i odpowiedni stosunek. Lipoproteiny powstają głównie w wątrobie; zwrotnie transportują cholesterol z tkanek obwodowych do wątroby, która eliminuje nadmiar cholesterolu) oraz „zły LDL (lipoproteiny, które transportują fosfolipidy i cholesterol do tkanek obwodowych)
 
Jaki mamy na wynikach ? 
Głównie na liście wyników widnieją 
  • trójglicerydy, 
  • Cholesterol całkowity
  • HDL
  • LDL
  • Stosunek HDL do LDL
Gdy te mierniki są zachwiane możemy mówić o dyslipidemii. 

Jakie ma funkcje ?
Cholesterol bierze udział w wielu procesach metabolicznych: Stanowi składnik błon komórkowych, jest prekursorem do syntezy hormonów kory nadnerczy, płciowych, witaminy D, kwasów żółciowych, które biorą udział w procesach trawienia tłuszczy. Wchodzi w skład otoczki mielinowej w tkance nerwowej i jest składnikiem lipoprotein osocza. Jest prekursorem kwasów żółciowych i wielu innych biologicznie aktywnych składników. Może być wytwarzany w organizmie i dostarczany z dietą, przy czym znajduje się jedynie w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Produkty roślinne za to zawieraja sterole roślinne, które zmniejszają absorpcje cholesterolu z krwi. 
 
Jak powstaje ?
Cholesterol występuje w organizmie jako cholesterol wolny oraz w postaci estrów z kwasami tłuszczowymi.  Blisko 80% cholesterolu powstaje w wątrobie. 
Całkowita ilość  cholesterolu w komórce zależy  od jego syntezy i czynników wpływających na jego nagromadzenie oraz usuwanie.
Z czego powstaje ? Źródło w 50% stanowią węglowodany, 30% tłuszcze, pozostała część to tłuszcze.
Dieta bogata w węglowodany proste może nasilać syntezę cholesterolu. W wyniku przemian węglowodanów i tluszczy powstaje  Acetylo- CoA (acetylokoenzym A), z którego w dalszych przemianach powstaje cholesterol. Na jego szybkość powstawania wpływa glukagon, statyny oraz cholesterol endo( stanowi 80% ogółu cholesterolu) i egzogenny.
Insulina może za to wpływać na tempo wytwarzania cholesterolu- przyspieszać je.  Cholesterol nie rozpuszcza się w wodzie- tak jak inne tłuszcze, tylko krąży we krwi w połączeniu z produkowanymi przez wątrobę białkami, tworząc złożone związki – lipoproteiny.  Dobry cholesterol, (HDL) przenika do ścian tętnic, ale nie odkłada się w nich, lecz zbiera część zalęgającego w nich cholesterolu i transportuje z powrotem do wątroby.
Czy dieta wpływa na obniżenie cholesterolu ?
TAK ! 
 
Co powinno być w codziennej diecie osoby z podwyższonym cholesterolem?

➡Zboża pełnoziarniste 
Stanowią bogactwo błonnika, witamin z grupy B i składników mineralnych. 

➡Chude mięso (głównie drób) Chudy nabiał 
Eliminujemy całkowicie: tłuste mięso (wieprzowina), cukier, słodycze, gotowe posiłki w słoikach czy puszkach, konserwy, mielonki, żółte i pleśniowe sery, pasztety, parówki, kiełbasy, dania w panierce, żywność przetworzoną.

➡Ryby i kwasy omega-3 
Ryb- głównie morskie. Ryby są bogatym źródłem kwasów omega 3. U osób z podwyższonym cholesterolem powinny być w diecie minimum 2 razy.

➡Orzechy 
Są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, co wspomaga redukcję cholesterolu we krwi.

➡ Jajka To mit, że jajka podnoszą poziom cholesterolu. Jajka są super zdrowe, ponieważ zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy. Zawierają również lizynę – aminokwas pomocny w obniżeniu poziomu złego cholesterolu. Można je jeść do woli 🙂

➡Awokado 
To małe zielone warzywo zawiera aż 15 g tłuszczów nienasyconych, które wpływają na poprawę gospodarki lipidowej organizmu i chronią przed chorobami serca. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe – kwas oleinowy, które obniżają LDL a jednocześnie podwyższają HDL. Ponadto, zawiera kwas pantotenowy, który usprawnia metabolizm tłuszczów, białek i węglowodanów oraz poprawia pracę układu krążenia. 
 
➡Oliwa z oliwek – dodawana do sałatek i dan na zimno.
Obniża ciśnienie krwi i zły cholesterol (LDL), nie powodując obniżenia dobrego (HDL).

➡Warzywa i owoce
Stanowią źródła błonnika który wiążą cholesterol oraz kwasy żółciowe, prowadząc do ich wydalenia z organizmu. Norma na spożycie błonnika wynosi 27-40 mg. Warzywa i owoce to także cenne źródło przeciwutleniaczy w diecie.
Źródła błonnika: surowe warzywa, szczególnie strączkowe i korzeniowe; owoce bogate w pektynę (jabłka, owoce jagodowe), płatki owsiane, otręby, gruboziarniste kasze (gryczana, jęczmienna), pieczywo pełnoziarniste, nasiona (dynia, słonecznik), orzechy.

➡Cynamon 
By wspomóc obniżenie cholesterolu oraz cukru we krwi można dodawać je codziennie do deserów i koktajli, omletów, owsianek. 

➡Ciecierzyca, soczewica
Źródła białka roślinnego w diecie. Nie podnoszą poziomu cholesterolu LDL, jednak zawierają spore ilości lecytyny co może wpłynąć na wyrównanie poziomu. 

➡Siemię lniane 
To prawdziwa bomba w walce z podwyższonym cholesterolem. Zawierają fitoestrogeny,  które regulują poziom cholesterolu. Regularne przyjmowanie siemienia lnianego może pomóc w obniżeniu frakcji LDL i jednocześnie w podwyższeniu HDL. – ponieważ zawierają spore ilości omega- 3 i omega- 6. Błonnik w nim zawarty również wiąże kwasy tłuszczowe ułatwiając ich wydalenie z organizmu. 
   
 Jeśli wiec naszym problemem jest podwyższony cholesterol- to nie pomoże nam przerzucenie się całkowicie na sałatę na jakiś czas. Ważne jest by zamienić niektóre produkty spożywcze i spożywać większą ilość warzyw niż dotychczas.  Postawmy na dobre tłuszcze- oleje roślinne, awokado, a jednocześnie ograniczmy tłuszcze zwierzęce. 
Skoro cholesterol w organizmie powstaje głównie w przemianach prostych węglowodanów warto również ograniczyć ich spożycie.
Tutaj możemy zamienić produkty z białej maki na produkty nisko przetworzone – ciemne maki, gruboziarniste kasze, makarony pełnoziarniste. Dorzucajmy do każdego posiłku przynajmniej garść warzyw. W ten sposób możemy zwiększyć ilość witamin i składników mineralnych w diecie i błonnika. 
Warto również ograniczyć białka zwierzęce na rzecz białek roślinnych. Siemię lniane może stanowić ciekawy dodatek do owsianek, koktajli, a także w formie ziarenek jako dodatek do sałatek i potraw. 
Na pewno warto ograniczyć produkty wysoko przetworzone – które zawierają izomery tłuszczy trans. Obecne są głównie w produktach wysoko przetworzonych jak zupki w proszku, gotowe sosy, gotowe ciasta, margaryny twarde.
Kategorie: BLOG

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o