Gorzka czekolada i jej wartości odżywcze

Opublikowane przez Justyna Bas w dniu

Gorzka czekolada i jej wartość żywieniowa

Gorzka czekolada

słowa kluczowe: czekolada, kakao, antyoksydanty, polifenole, wartości zdrowotne

Czekolada sama w sobie ma wiele oblicz. Znamy mleczną, gorzką, białą, z dodatkami nadzieniami etc… Różnią się między sobą przede wszystkim zawartością kakao, cukru i tłuszczu kakaowego. To jeden ze sposobów na dostarczenie serotoniny do organizmu, potrafi być jednak uzależniająca. Wielu z nas uważa, że to zło wcielone, które niweczy wszystkie marzenia o szczupłej sylwetce, a wręcz zmienia się w magicznego krasnala, który nam zwęża ubrania. Warto jednak zastanowić się czy każda czekolada jest zła ? Mając do wyboru mleczną czekoladę z 60% zawartością cukru, a także gorzką w której minimum 60% to kakao co powinniśmy wybrać ?

O smakach o gustach się nie dyskutuje, każdy ma swoje jednak pamiętajmy, że czekolada czekoladzie nie jest równa. I możemy wybrać taką, która zamiast szkodzić, podbijać cholesterol przyniesie nam korzyści- czyli gorzką. Czekolada może być wartościowym i odżywczym składnikiem diety- o ile wybierzemy dobrze.

Różnica w wartości energetycznej wynosi blisko 60-100 kcal- czekolada mleczna jest słodsza i jednocześnie bardziej kaloryczna. Wyższa ilość kalorii wynika zarówno z wysokiej zawartości cukru (średnio 60 gr w 100 gramach czekolady) ale też wysoka zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. Prócz tego zawiera mnóstwo dodatków, stabilizatorów, a nierzadko niefajnych konserwantów.

W opozycji do niej stoi czekolada gorzka- jej smakowanie może być ratunkiem i zbawieniem dla czekoholików.

Składa się głównie z kakao.

Ciemna czekolada (zawartość kakao minimum 50% a docelowo do 95%) ma zbawienny wpływ na zdrowie fizyczne i psychiczne- multum badan to potwierdza. Właśnie to kakao jest tak ważne- Kakao zawiera wiele substancji o działaniu psychoaktywnym: tyraminę, fenyloetyloaminę, anandamid, teobrominę i kofeinę. Tyramina i fenyloetyloamina wykazują działanie podobne do amfetaminy, a fenyloetyloamina odpowiedzialna jest za pobudzenie ośrodków przyjemności. Anandamid działa w sposób zbliżony do opioidów. To one odpowiadają za właściwości terapeutyczne czekolady, poprzez podniesienie poziomu dopaminy i serotoniny odczuwamy większe zadowolenie i spokój.
Wpływa również na hormon jelitowy informując mózg, ze osiągnięto poziom sytości, stymuluje tez trzustkę do regulacji insuliny.

Prócz tych składników stanowi bogactwo witamin (A, D, E, wit. Z grupy B) i składników mineralnych (żelazo, magnez, wapń, fosfor, potas, cynk i selen). Jednak prawdziwą bombą zdrowotną jest obecność antyoksydantów – flawonoidów i polifenoli.

Jakie są wartości dla zdrowia ?

Sprzymierzeniec w walce o zdrowe serce

Wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, poprawia przepływ krwi przez naczynia. Badania wskazują, że zjedzenie 30-40 gram gorzkiej czekolady dzienne przez czas 4 tygodni zmniejsza ryzyko zawało o 20%- redukując ilość cholesterolu LDL we krwi. Jednocześnie poprawia cyrkulacje krwi, przez co ma działanie przeciwzakrzepowe i jest polecana jako profilaktyka miażdżycy.

Wpływa na pracę mózgu

Poprzez poprawę cyrkulacj krwi w obrębie mózgu, tym samym wspomagając pamieć, koncentracje i funkcje poznawcze.

Mniejsza chęć na niezdrowe przekąski

Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Kopenhadze pokazują, że ciemna czekolada jest znacznie bardziej sycąca, niż czekolada mleczna.

Za sprawą błonnika spada nam chęć na słodkie przekąski.

Z uwagi na kofeinę odczuwamy pobudzenie, z powodu dopaminy samopoczucie się poprawia i depresyjna pogoda nam nie straszna. Antyoksydanty chronią przed wolnymi rodnikami, które zakłócają prawidłową pracę narządów, chronią przez zachorowaniem na nowotwory.

Jednak- czekolada czekoladzie nie jest równa. Czym się kierować przy zakupie ?

Niestety te mleczne czekolady mają zazwyczaj niefajny skład, gdzie jest multum zbędnych substancji, cukru, oleju palmowego i innych składników.

Dlatego- na co zwrócić uwagę przy zakupie ? Co musi mieć dobra czekolada (dobra, nie znaczy droga). Pamiętaj, że lista składników na opakowaniu podana jest w kolejności malejącej.

Na jej pierwszym miejscu powinna być miazga kakaowa, drugim elementem, którego nie może zabraknąć jest tłuszcz kakaowy. Te dwa składniki to gwarancja dobrej jakości czekolady. Pamiętaj, by w składzie nie było dodatków innych tłuszczy 🙂

Same widzicie- czekolada może być wrogiem lub sprzymierzeńcem waszego zdrowia. Stosowana z umiarem(również gorzka) potrafi pomóc w poprawie samopoczucia i walki i sylwetkę. Zawiera w sobie wiele dobroczynnych substancji. Jednak każdy produkt w nadmiarze szkodzi, bo to dawka czyni truciznę. Niestety w gorzkiej czekoladzie prócz zmielonego kakao znajdziemy stabilizatory, substancje słodzące. One akurat nie są nam potrzebne w nadmiarze 🙂

Kategorie: BLOGDIETA

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o