Przejdź do treści

Jak nie marnować jedzenia ? Kilka cennych uwag

dietetyk thermomix przedstawiciel

Jak nie marnować jedzenia ?

Rocznie na świecie marnuje się 1,3 miliarda ton jedzenia, co stanowi 1/3 ilości produkowanej żywności (bankizywnosci.pl)!  Z tego 100 milionów ton marnuje się w Europie, a co czwarty Polak przyznaje, że w ciągu ostatnich siedmiu dni wyrzucił jedzenie (CBOS).  Wprowadź w życie te kilka wskazówek, a zobaczysz jak można nie marnować jedzenia.

Poznaj proste patenty na niemarnowanie jedzenia:

1. Planuj jadłospis

Planowanie menu nie tylko pomoże Ci trzymać się zdrowej diety i nie podjadać między posiłkami, ale również zaoszczędzi Twój czas i pieniądze oraz spowoduje, że skończysz z impulsywnym kupowaniem niepotrzebnych produktów.

Najlepiej planować posiłki na 3-4 dni do przodu, masz wtedy pewność, że to, co kupisz będzie świeże i zjesz to, zanim zdąży się zepsuć. Rozpisz wszystkie posiłki, a następnie wypisz produkty, w które musisz się zaopatrzyć. Jedziesz na zakupy z listą i wkładasz do koszyka tylko to, co się na niej znajduje. Oszczędzasz czas na wymyślaniu potraw i codziennych zakupach oraz masz pewność, że zjesz to, co kupiłeś!

Jesteś wygrany- zaoszczędziłeś czas, nerwy i pieniądze 🙂

2. Zrób porządki w szafkach

Zachowuj porządek w lodówce.

Szybciej zużyjesz produkty, gdy będziesz wiedział, że je masz. Nie upychaj w niej produktów w miejscach, gdzie nie będą widoczne, zminimalizujesz tym samym prawdopodobieństwo, że o nich zapomnisz.

Czyść lodówkę raz w tygodniu, a otwarte opakowania z żywnością, kawałki owoców, warzyw trzymaj w niej w zasięgu wzroku. Należy przechowywać je w jasnych plastikowych pojemnikach, a następnie umieszczać z przodu półki, do góry nogami, ponieważ wtedy „łatwiej jest zobaczyć zawartość”.

Zwróć też uwagę, czy termostat lodówki jest właściwie ustawiony. Zbyt wysoka temperatura w lodówce sprzyja procesom psucia żywności.

3. Rób listy zakupów

Nie kupuj piętnastego opakowania makaronu tylko dlatego, że jest promocja. To samo dotyczy mrożonek skoro i tak Ci sie zamrażarka nie domyka. Nie kupujmy też jednorazowo większej ilości produktów przecenionych bez sprawdzenia czy obniżka ceny nie wynika z bliskiego terminu przydatności do spożycia. Sklepy są detaliczne, więc możesz w nich kupić produkty w dokładnie takich ilościach, jakich potrzebujesz.  Zamiast wyrzucać resztki, na które nie masz ochoty, kup następnym razem mniejszą ilość produktu, który Ci wolno schodzi.

4. Jadłodzielnia

Masz nadmiar jedzenia ? To problem, który najczęściej pojawia się po świętach czy rodzinnych spotkaniach. Jedzenia pozostaje taka ilość, że  nie ma opcji, by je przejeść. 

Jadłodzielnie to miejsca (lodówki lub szafki), w których można dzielić się jedzeniem z innymi.  Jeśli zbywa Ci jedzenia, zostaw je w najbliższej jadłodzielni, gdzie skorzystają z niego inni. W ten sposób możesz nie marnować jedzenia, a przekazać je innym.

Poza tym – Dzielmy się! Z potrzebującymi, znajomymi z pracy, rodziną czy sąsiadami. Albo gotujmy na dwa dni. 

5. Nie rób zakupów na głodnego

Nie rób zakupów, kiedy jesteś głodny! Koniec, kropka. Nawet jeśli masz listę, istnieje duże prawdopodobieństwo, że kupisz więcej, niż potrzebujesz. Szczególnie atrakcyjne są dla nas wtedy wszelkiego rodzaju promocje i przeceny. Jesteśmy również mniej uważni, nie patrzymy na daty, a nasze „oczy by jadły” i w efekcie wrzucamy do koszyka za dużo. A potem w domu zastanawiamy się, po co nam tyle jedzenia.

6. Polub się z zamrażarką

Pozostałość z potrawy podziel na pojedyncze porcje, zapakuj w torebki lub pudełka do zamrażania żywności i zamróź. Odmrażaj pojedyncze porcje, które będziesz w stanie zjeść.

7. Czyść lodówkę, by nie marnować jedzenia.

Nie wyrzucaj sczerniałego banana, nieładnej pomarańczy i lekko zżółkłej sałaty – zmiksuj z nich koktajl! Z nadwyżki makaronu z poprzedniego dnia zrób zapiekankę, przy okazji dodając do niej miękką już marchewkę, nieładne pieczarki i pomidory. Pomarszczone jabłka wrzuć do sokowirówki i stwórz pyszny sok, a z nieładnych warzyw ugotuj zupę. Jest mnóstwo przepisów na dania z resztek i wcale nie musisz od razu pozbywać się produktów nie pierwszej świeżości. 

Klasyczna zapiekanka makaronowa to danie typu „czyść lodówkę” gdzie w zasadzie możesz wrzucić wszystko i co stoi Ci w lodówce i nie schodzi. Dania jednogarnkowe, zapiekanki lub koktajle mogą pomóc wielu „resztkom” uniknąć zmarnowania.

Ludzie zadbajmy o naszą planetę. Żywność jest coraz droższa, więc jej wywalanie jest trochę nie korzystne, zarówno dla naszych portfeli jak i środowiska. 

A jakie są Twoje sposoby na niemarnowanie żywności? Starasz się nie wyrzucać jedzenia? A może wręcz przeciwnie, w Twoim domu jedzenie często ląduje w koszu i chcesz to zmienić? Daj znać w komentarzu!

jak nie marnować jedzenia

Dowiedz się jak nie marnować jedzenia.

Jesteś na diecie ? Dowiedz się jakich błędów nie popełniać, by dieta była bardziej skuteczna 🙂
 
Zapraszam Cię do obserwowania na moim facebooku 🙂
1 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x