Przejdź do treści

Kiszonki- warto jeść ?

kiszonki w diecie

Kiszonki w diecie-warto je jeść ?


Okres jesieni i zimy to czas gdy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest bardzo ograniczony, a i smak często nieciekawy.  Warto je wówczas zastąpić kiszonkami.

Kiszonki w diecie stanowią bogate źródło witamin i składników mineralnych, ale co ważniejsze to cenny probiotyk. Są korzystne głównie dlatego, że zawierają kwas mlekowy. Kwas mlekowy powstaje w czasie fermentacji (pod wpływem bakterii kwasu mlekowego) substancji, która oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny, chroniąc nas przed chorobami.

Kiszonki są bogatym źródłem kwasu mlekowego, które wpływają na poprawę odporności organizmu, wspomagają trawienie i wpływają na florę bakteryjna jelit.  Jest także bogatym źródłem witaminy C i składników mineralnych. Poprawa trawienia i wchłanianie substancji odżywczych.  Na co zwrócić uwagę przy zakupie ? Prawdziwa kapusta powinna zawierać jedynie kapustę i sól. Plus ewentualnie marchew czy grzyby. Na pewno nie powinna zawierać octu ! Dlatego warto czytać skład i tabele na opakowaniach, które kupujemy. Często wydaje nam się ze kupujemy kapustę kiszona, podczas gdy  na prawdę jest ona kwaszona-  tj. zakwaszona przy użyciu octu. I zabija wszelkie zdrowe bakterie kwasu mlekowego.

Kiszonki w diecie to:

  • Kiszonki dostarczają sporo witamin B1, B2, B3, które regulują metabolizm i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów, wygładzają skórę, wzmacniają włosy i paznokcie oraz zwiększają przyswajalność żelaza, chroniąc przed anemią. Są dość dobrym źródłem witaminy C, A, E, K oraz magnezu, wapnia, fosforu i potasu. Jednak wbrew powszechnej opinii nie mają więcej witaminy C niż świeże warzywa i owoce.
  • W miarę fermentacji cenne składniki przenikają do soku, dlatego jest on równie wartościowy jak same kiszone produkty.
  • Kiszone warzywa, podobnie jak świeże, zawierają sporo błonnika, który daje poczucie sytości, a to sprzyja zachowaniu prawidłowej wagi i pobudza pracę jelit, zapobiegając zaparciom. Ponadto lekko zakwaszają organizm, więc spada chęć na podjadanie.

Zdecydowanie warto dodać je do diety, zwłaszcza w okresie jesięnno- zimowym.

Czy Ty sięgasz po kiszonki ?

Co sądzisz o witaminie D ?

Suplementujesz ? Zajrzyj tutaj, a dowiesz się, czy warto 🙂

Znasz mnie na instagramie ? Zajrzyj na profil po ciekawe informacje 🙂 https://www.instagram.com/dietetyk.justynabas/

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x