Mąka lniana- fenomen czy ściema ?

Opublikowane przez Justyna Bas w dniu

Mąka lniana

Mąka lniana ?
Brzmi ciekawie- chociaż to nic innego jak mąka z surowych odtłuszczonych ziaren lnu, która jest bogatym, źródłem tłuszczy i znikomej wartości węglowodanów. Co ważne nie zawiera glutenu. 

Ta aromatyczna mąka doskonale zastępuje jajko w wypiekach dla wegan i osób uczulonych na jaja. Zawiera śluzy, które doskonale scalają ciasto.

To doskonałe źródło wartościowych białek przy niskim udziale węglowodanów. Dlatego mąka lniana jest doskonałym komponentem diety niskowęglowodanowej.

Dodatkowo stanowi bogactwo wartości odżywczych:

  • Witaminy z grupy B (głównie B1), które  dbają o układ nerwowy i poprawną przemianę materii,
  • błonniki – poprawiają perystaltykę jelit i stanowią pożywkę dla dobrych bakterii,
  • śluzy – działają osłonowo na błony wyściółkę przewodu pokarmowego,
  • mikroelementy (mangan, magnez, fosfor, miedź i selen) – poprawiają funkcjonowanie całego organizmu,
  • lignany – poprawiają gospodarkę hormonalną.
Właściwości: 
– świetnie nadaje się jako łącznik do potraw, ponieważ zawiera bardzo dużo błonnika – w 100 gramach znajduje się 38 gramów. Dzięki temu wpływa na sytość posiłków- już niewielka ilość wzbogaca potrawę a drugim ważnym powodem jest, że wpływa pozytywnie na perystaltykę jelit. 
– zawiera sporo białka, ponieważ w 100 gramach jest ich aż 40 gramów,  które zawierają takie aminokwasy jak: fenyloalanina, leucyna lizyna i tryptofan. 
– nienasycone kwasy tłuszczowe 
Mąka lniana zawiera kwasy tłuszczowe około -9 gramów na 100 gramów produktu. Są to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe.

Oto kilka praktycznych szczegółów, które przydadzą się jeśli liczysz makroskładniki w swoich posiłkach. Szklanka mąki lnianej, czyli 110 gramów, to:

– 41,8 g białka,
– 8,8 g tłuszczy,
– 4,4 g węglowodanów,
– 7,4 g błonnika,
– 15,55% dziennego zapotrzebowania kalorycznego na diecie 2 000 kcal.

Mąka lniana w kuchni

Mąka lniana ma powszechne zastosowanie w kuchni ketogenicznej i paleo. Ze względu na bardzo dobre właściwości wiążące nadaje się do wypieków w tym również chleba, który przypomina w smaku chleb razowy. Poza tym mąkę można użyć do naleśników, placków, koktajli i jako panierki. Może być stosowana samodzielnie lub jako dodatek do innych mąk. Do wypieku pieczywa, wyrobów cukierniczych oraz przyrządzania deserów, m.in. kiśli, budyni. Może służyć również jako posypka lub panierka.

Kategorie: BLOG

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o