PRZYGOTOWANIE DO WIZYTY

CO WARTO ZABRAĆ NA WIZYTĘ ?

  1. Ostatnie wyniki badań diagnostycznych ( wykonane w ciągu 3 miesięcy poprzedzającego wizytę)
  2. Wypełniony dzienniczek żywieniowy
  3. Należy prowadzić go około 3 dni (z uwzględnieniem dni powszednich oraz weekendy). Posłuży on do ocenienia dotychczasowego stylu życia, godzin spożywania posiłków, składu i jakości spożywanej żywności.
  4. Chęć do szczerych odpowiedzi
  5. Listę przyjmowanych leków
  6. Jeśli jesteś na diecie to zabierz swój obecny plan dietetyczny i zalecenia
  7. Informacje nt. swojej aktywności fizycznej

 

ŻEBY BADANIE BYŁO NAJBARDZIEJ DOKŁADNE NALEŻY:

  • ze względu na specyfikę badania nie należy spożywać pokarmów 3 godziny przed wizyta.
  • aktywność fizyczna na 12 godzin przed wizytą jest niewskazana
  • z powodu specyfiki sprzętu pomiar będzie wykonywany na gołe stopy
  • na dobę przed badaniem zrezygnować z alkoholu

Pierwsza wizyta polega na:

  • Konsultacji dietetycznej
  • Przeprowadzeniu rozmowy z pacjentem i analizie dotychczasowego odżywiania.
  • Wywiadzie medycznym.
  • Ustalenie potrzeb, celów i priorytetów
  • Analizie składu ciała profesjonalnym analizatorem ( m.in. pomiar zawartości tkani tłuszczowej, wody, masy mięśniowej).
  • Badaniu antropometrycznym, dzięki którym wiadomo w którym miejscu sylwetki jest największy problem. Podczas tego badania mierzymy obwody oraz wzrost. Wszystkie parametry odpowiednio przelicza się.
  • Obliczaniu BMI.
  • Określeniu zapotrzebowania kalorycznego.
  • Ogólnych zaleceniach dietetycznych

 

ANALIZA SKŁADU CIAŁA

Analiza składu ciała opiera się na metodzie bioimpedancji elektrycznej.

Polega na zmierzeniu impedancji tkanek, przez które przepuszczany jest prąd elektryczny o niskim natężeniu .

Jest to badanie szybkie, wygodne, efektywne. Analiza składu ciała wykonana jest za pomocą jednego z najlepszych analizatorów składu ciała InBody120 firmy Biospace. Celem prowadzenia badań jest określenie zmian w proporcjach ciała w trakcie prowadzonej diety, diagnoza otyłości i niedoborów żywieniowych.

Dzięki temu możemy zbadać takie parametry jak:

Masę ciała, czyli sumę czterech składników: całkowitej objętości wody, białka, substancji mineralnych, masy tkanki tłuszczowej

Masę tkanki tłuszczowej,  która stanowi magazyn energii, pełni funkcje ochronną organizmu, pomaga w jego termoregulacji. Duże ilości tłuszczu zwiększają ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego, dyslipidemii, miażdżycy i wielu innych problemów zdrowotnych.

Procentową zawartość tkanki tłuszczowej, czyli procent tkanki tłuszczowej w całkowitej masie ciała. Jeśli całkowita masa ciała spada a masa tłuszczu pozostaje taka sama to procent tkanki tłuszczowej wzrośnie. Podczas gdy masa ciała może sugerować otyłość to procentowa zawartość tkanki tłuszczowej określi rodzaj otyłości.

Masę mięśni szkieletowych, czyli tych przytwierdzonych do kości. Mięśnie szkieletowe są odpowiedzialne za ruch, postawę i temperaturę ciała. Aktywność fizyczna może zwiększyć ilość mięśni szkieletowych w organizmie.

Poziom wisceralnej tkanki tłuszczowej, czyli poziom tłuszczu zlokalizowany między organami wewnętrznymi.

Dziesięciokrotnie wyższy poziom tłuszczu trzewnego może zwiększać ryzyko dyslipidemii, chorób serca, cukrzycy i innych problemów zdrowotnych. Dlatego zaleca się regularną aktywność fizyczną.

PPM czyli Podstawowa przemiana materii to ilość energii niezbędna do podtrzymania podstawowych funkcji życiowych. Wraz ze wzrostem masy mięśniowej wzrasta również wymagana ilość energii.

Diagnoza otyłości (BMI, PBF, WHR) BMI jest wskaźnikiem służącym do określenia poziomu otyłości za pomocą wzrostu i masy ciała. PBF to procentowa zawartość tkanki tłuszczowejj w stosunku do masy ciała.

Zawartość wody w organizmie : Określa całkowitą ilość wody  w kg.

Analizę segmentową pięciu obszarów ciała :

tułów,

prawa i lewa ręka,

prawa i lewa noga.

Segmentalna analiza tłuszczowa: określa czy masa tłuszczowa jest prawidłowo rozmieszczona w całym organizmie. Porównuje masę tkanki tłuszczowej do wartości idealnej.

Segmentalna szczupłość: Określa czy ilość mięśni jest prawidłowo rozmieszczona w organizmie. Porównuje masę mięśni do wartości idealnej.

Poziom minerałów w organizmie.

Kontrola masy ciała (kontrola masy ciała, kontrola tkanki tłuszczowej, kontrola mięśni- określa postępy w prowadzonej diecie).

  PRZECIWWSKAZANIA DO WYKONANIA POMIARÓW SKŁADU CIAŁA:

  • kobiety w trakcie menstruacji lub w ciąży
  • pacjentów z niedowładem,
  • pacjentów z rozrusznikiem serca
  • pacjentów z metalowymi protezami, implantami i endoprotezami
  • małych dzieci (minimum to 5 lat)
  • pacjentów z zmniejszonym przepływem tkankowym
  • pacjenci z epilepsją

 

Badanie jest nieszkodliwe, bezinwazyjne ale bardzo skuteczne.

Jest to odpowiedni sposób dokładnego określenia z czego składa się nasze ciało, stanowi miernik korekty diety.

Pomocne w monitorowaniu postępów zwłaszcza w trakcie prowadzonej diety i przy treningach- dzięki temu możemy ustalić czy prowadzona dieta wpłynęła na stan organizmu.