PRZYGOTOWANIE DO WIZYTY

  • Ostatnie wyniki badań diagnostycznych ( wykonane w ciągu 3 miesięcy poprzedzającego wizytę)
  • Wypełniony dzienniczek żywieniowy
  • Należy prowadzić go około 3 dni (z uwzględnieniem dni powszednich oraz weekendy). Posłuży on do ocenienia dotychczasowego stylu życia, godzin spożywania posiłków, składu i jakości spożywanej żywności.
  • Chęć do szczerych odpowiedzi
  • Listę przyjmowanych leków
  • Jeśli jesteś na diecie to zabierz swój obecny plan dietetyczny i zalecenia
  • Informacje nt. swojej aktywności fizycznej

Obowiązkowe wyniki badań:

Wszyscy: morfologia krwi z rozmazem, OB, żelazo, ferrytyna, glukoza na czczo, cholesterol całkowity, LDL, HDL, trójglicerydy, TSH, fT4, fT3

Dodatkowe wyniki badań:

  • Osoby z chorobami tarczycy: anty-TPO i anty-TG
  • Osoby z problemami pokarmowymi: białko całkowite, kwas moczowy, fosforany, chlorki i elektrolity, ALP, AST, ALT
  • Kobiety z niepłodnością lub zaburzeniami hormonalnymi:
  • estradiol, LH i FSH, prolaktyna (3 dzień cyklu)
  • *Jeśli nie jesteś pewny-a, jakie wyniki badań zrobić możesz skonsultować to najpierw na pierwszej wizycie u dietetyka

ŻEBY BADANIE BYŁO NAJBARDZIEJ DOKŁADNE NALEŻY:

  • ze względu na specyfikę badania nie należy spożywać pokarmów 3 godziny przed wizyta.
  • aktywność fizyczna na 12 godzin przed wizytą jest niewskazana
  • z powodu specyfiki sprzętu pomiar będzie wykonywany na gołe stopy
  • na dobę przed badaniem zrezygnować z alkoholu

Pierwsza wizyta polega na:

  • Konsultacji dietetycznej
  • Przeprowadzeniu rozmowy z pacjentem i analizie dotychczasowego odżywiania.
  • Wywiadzie medycznym.
  • Ustalenie potrzeb, celów i priorytetów
  • Analizie składu ciała profesjonalnym analizatorem ( m.in. pomiar zawartości tkani tłuszczowej, wody, masy mięśniowej).
  • Badaniu antropometrycznym, dzięki którym wiadomo w którym miejscu sylwetki jest największy problem. Podczas tego badania mierzymy obwody oraz wzrost. Wszystkie parametry odpowiednio przelicza się.
  • Obliczaniu BMI.
  • Określeniu zapotrzebowania kalorycznego.
  • Ogólnych zaleceniach dietetycznych
  • ANALIZA SKŁADU CIAŁA
  • Analiza składu ciała opiera się na metodzie bioimpedancji elektrycznej.
  • Polega na zmierzeniu impedancji tkanek, przez które przepuszczany jest prąd elektryczny o niskim natężeniu .
  • Jest to badanie szybkie, wygodne, efektywne. Analiza składu ciała wykonana jest za pomocą jednego z najlepszych analizatorów składu ciała InBody120 firmy Biospace. Celem prowadzenia badań jest określenie zmian w proporcjach ciała w trakcie prowadzonej diety, diagnoza otyłości i niedoborów żywieniowych.
  • Dzięki temu możemy zbadać takie parametry jak:
  • Masę ciała, czyli sumę czterech składników: całkowitej objętości wody, białka, substancji mineralnych, masy tkanki tłuszczowej
  • Masę tkanki tłuszczowej,  która stanowi magazyn energii, pełni funkcje ochronną organizmu, pomaga w jego termoregulacji. Duże ilości tłuszczu zwiększają ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego, dyslipidemii, miażdżycy i wielu innych problemów zdrowotnych.
  • Procentową zawartość tkanki tłuszczowej, czyli procent tkanki tłuszczowej w całkowitej masie ciała. Jeśli całkowita masa ciała spada a masa tłuszczu pozostaje taka sama to procent tkanki tłuszczowej wzrośnie. Podczas gdy masa ciała może sugerować otyłość to procentowa zawartość tkanki tłuszczowej określi rodzaj otyłości.
  • Masę mięśni szkieletowych, czyli tych przytwierdzonych do kości. Mięśnie szkieletowe są odpowiedzialne za ruch, postawę i temperaturę ciała. Aktywność fizyczna może zwiększyć ilość mięśni szkieletowych w organizmie.
  • Poziom wisceralnej tkanki tłuszczowej, czyli poziom tłuszczu zlokalizowany między organami wewnętrznymi.
  • Dziesięciokrotnie wyższy poziom tłuszczu trzewnego może zwiększać ryzyko dyslipidemii, chorób serca, cukrzycy i innych problemów zdrowotnych. Dlatego zaleca się regularną aktywność fizyczną.
  • PPM czyli Podstawowa przemiana materii to ilość energii niezbędna do podtrzymania podstawowych funkcji życiowych. Wraz ze wzrostem masy mięśniowej wzrasta również wymagana ilość energii.
  • Diagnoza otyłości (BMI, PBF, WHR) BMI jest wskaźnikiem służącym do określenia poziomu otyłości za pomocą wzrostu i masy ciała. PBF to procentowa zawartość tkanki tłuszczowejj w stosunku do masy ciała.
  • Zawartość wody w organizmie : Określa całkowitą ilość wody  w kg.
  • Analizę segmentową pięciu obszarów ciała :
  • tułów,
  • prawa i lewa ręka,
  • prawa i lewa noga.
  • Segmentalna analiza tłuszczowa: określa czy masa tłuszczowa jest prawidłowo rozmieszczona w całym organizmie. Porównuje masę tkanki tłuszczowej do wartości idealnej.
  • Segmentalna szczupłość: Określa czy ilość mięśni jest prawidłowo rozmieszczona w organizmie. Porównuje masę mięśni do wartości idealnej.
  • Poziom minerałów w organizmie.
  • Kontrola masy ciała (kontrola masy ciała, kontrola tkanki tłuszczowej, kontrola mięśni- określa postępy w prowadzonej diecie).
  •   PRZECIWWSKAZANIA DO WYKONANIA POMIARÓW SKŁADU CIAŁA:
  • kobiety w trakcie menstruacji lub w ciąży
  • pacjentów z niedowładem,
  • pacjentów z rozrusznikiem serca
  • pacjentów z metalowymi protezami, implantami i endoprotezami
  • małych dzieci (minimum to 5 lat)
  • pacjentów z zmniejszonym przepływem tkankowym
  • pacjenci z epilepsją

 

Badanie jest nieszkodliwe, bezinwazyjne ale bardzo skuteczne.

Jest to odpowiedni sposób dokładnego określenia z czego składa się nasze ciało, stanowi miernik korekty diety.

Pomocne w monitorowaniu postępów zwłaszcza w trakcie prowadzonej diety i przy treningach- dzięki temu możemy ustalić czy prowadzona dieta wpłynęła na stan organizmu.

  •