Przejdź do treści

Pyłek pszczeli

Pyłek pszczeli- jego znaczenie w naturalnej suplementacji

Produkty pszczele od wieków wykorzystywane są w medycynie naturalnej. Czym jest pyłek pszczeli ?

Ich właściwości prozdrowotne wynikają z obecności substancji bioaktywnych, w znacznej mierze o właściwościach przeciw utleniających. Korzyści z jego działania wynikają z bogactwa substancji biologicznie aktywnych i jego różnorodności biologicznej, dowody już dawno zostały udokumentowane naukowo. Dzięki niemu możemy szybko uzupełnić niedobory pokarmowe, poprawić stan fizyczny i psychiczny, a także złagodzić stany chorobowe. Na tej podstawie można przyjąć, że pyłek pszczeli należy uznać za wartościowy suplement diety.

Pyłek pszczeli jest podstawowym i niezbędnym pokarmem pszczół. Bez niego pszczela rodzina jest narażona na śmierć głodową. Po przetworzeniu przez pszczółki stanowi niezwykle kompletny składnik żywności. Zawiera w sobie blisko 200 substancji, a jego właściwości fizyczne i biologiczne wynikają ze składu, czyli obecności wody, węglowodanów prostych i złożonych, kwasów tłuszczowych, składników mineralnych oraz białek.

Skład pyłku pszczelego:

Pytek kwiatowy zawiera średnio 22,7 gr białka w 100 gramach, w tym około 10,4% aminokwasów egzogennych, do których należą: metionina, lizyna, treonina, histydyna, leucyna, izoleucyna, walina, fenyloalanina i tryptofan Są to niezbędne do życia aminokwasy, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Zawartość węglowodanów szacuje się na poziomie 30 gram, przy czym 25 gram. to cukry redukujące (glukoza i fruktoza). Pyłek pszczeli stanowi również źródło tłuszczu- około 5,1 g- ale trzeba zwrócić uwagę zwłaszcza na zawartość NNKT. To przede wszystkim kwas linolowy, g-linolenowy i arachidowy. Zawiera również osfolipidy i fitosterole.

W kolejności malejącej- kolejnym produktem są związki fenolowe (flawonoidy, leukotrieny, katechiny i fenolokwasy ). Z grupy flawonoidow to przede wszystkim pochodne kemferolu i kwercetyny, a z fenolokwasów – kwas chlorogenowy.

Pyłek pszczeli, a witaminy

Pyłek pszczeli jest dość istotnym źródłem witamin (ok. 0,7%), zarówno rozpuszczalnych w tłuszczach (A, witaminy E i D) a także rozpuszczalnych w wodzie(B1, B2, B6, C, niacynę, kwas foliowy, kwas pantotenowy, biotynę, rutynę).

W składzie występują również składniki mineralne –makroelementy (wapń, fosfor, magnez, sód i potas) oraz mikroelementy (żelazo, miedź, cynk, mangan, krzem i selen).

Pyłek pszczeli znalazł zastosowanie w leczeniu wielu schorzeń. Jego spożycie wskazane jest przy:

  • chorobach skóry np. łuszczycy i wypadaniu włosów;
  • stanach zapalnych i wrzodziejących błony śluzowej jamy ustnej i opryszczce;
  • gruźlicy;
  • nadciśnieniu tętniczym;
  • miażdżycy (obniżenie poziomu lipidów oraz korzystnym wpływie na układ krążenia i działaniu rozkurczowym na naczynia wieńcowe);
  • chorobach górnych dróg oddechowych takich jak:przeziębienie, grypa, poprzez skrócenie czasu leczenia i łagodzenie infekcji;
  • chorobach przewodu pokarmowego np. zaparcia, biegunki, wrzodziejące zapalenie jelita grubego;
  • chorobach wątroby np.: zapalenia wątroby typu bakteryjnego i wirusowego, toksyczne uszkodzenia, marskość, stany pourazowe;
  • stanach zapalnych i przerostowych gruczołu krokowego, pęcherzyków nasiennych, nieswoistych zapaleń cewki moczowej –pyłek wpływa na cofanie się zmian zapalnych, likwidację zalegania moczu, impotencję, poprawa również spermatogenezę i owogenezę;
  • bywa pomocny przy niedokrwistości, anemii i chorobach alergicznych;
  • chorobach narządów wydzielania wewnętrznego –następuje zwiększenie wydzielania insuliny i tyroksyny;
  • chorobach narządu wzroku np.:zapalenie siatkówki, rogówki bądź spojówki;
  • chorobach psychicznych, zaburzeniach starczych, stanach wyczerpania, nerwicach oraz chorobach nowotworowych

Działanie lecznicze pyłku pszczelego:

– obniża w surowicy krwi zawartość lipidów całkowitych, triglicerydów, cholesterolu całkowitego, frakcji cholesterolu LDL oraz b-lipoprotein( o 25%).

Zmniejsza zdolność płytek krwi do agregacji (o 30%), chroni przed niedokrwienna choroba serca, udarem mózgu. To zasługa oczywiście NNKT z fosfolipidami i fitosterolami

– odtruwa

Pyłek kwiatowy obniżał poziom enzymów wątrobowych i bilirubiny w surowicy krwi tych zwierząt, nawet do wartości fizjologicznych. W kontakcie z substancjami toksycznymi – zabezpieczał komórki wątroby przed ich szkodliwym wpływem, co wskazuje na jego działanie ochronne. To głównie zasługa polifenoli, flawonoidów.

– działa przeciwzapalnie

Jego działanie porównuje się do podawania silnych leków (hamuje aktywności enzymów odpowiedzialnych za powstawanie mediatorów procesu zapalnego w tkankach- działają przede wszystkim flawonoidy i fenolokwasy, a także kwasy tłuszczowe i fitosterole).

– ma wysoką wartość odżywczą

Uzupełnia niedobory pokarmowe w krótkim czasie. Zwierzęta karmione pyłkiem miały wyższy poziom witaminy C, magnezu, hemoglobiny, liczbę czerwonych krwinek- zasługa aminokwasów, witamin, składników mineralnych)

– poprawia rekonwalescencje organizmu

Poprzez działanie adaptogenne poprawia odporność na czynniki fizyczne, chemiczne i biologiczne- np. poprawie ulega sprawność fizyczna w okresie nadmiernego obciążenia wysiłkiem, wpływa na prace mózgu (pamięć, koncentracje, procesy poznawcze, odporność na stres).

– działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo

Z powodu obecności flawonoidów i fenylokwasów działa na grzyby i bakterie patogenne.

– stanowi doskonały przeciwutleniacz

– działa rozkurczająco na układ moczowy

Usprawnia opróżnianie pęcherza moczowego i rozkurcza mięśnie gładkie cewki moczowej dlatego może być stosowany w zapaleniach pęcherza

– zmniejsza stany zapalne gruczołu krokowego

Usuwa stany zapalne i ból.

– leczy ostre stany zapalne wątroby

Normalizuje przemianę lipidowo- białkową, co wpływa na obniżenie enzymów wątrobowych

– leczy niedokrwistość z niedoboru żelaza- ze skutecznością ponad 75 %.

Wzrasta poziom żelaza, hemoglobiny i czerwonych krwinek.

– choroba wrzodowa

Działa skutecznie, wpływa na zabliźnianie wrzodów dwunastnicy.

– wzmacnia układ nerwowy

Poprzez poprawę ukrwienia tkanki nerwowej, właściwości odżywcze podwyższa sprawność umysłową i wzmacnia osłabiony układ nerwowy ( np. przez choroby, stres czy przepracowanie, apatie)

– w przypadku wczesnego starzenia się i w stanach nerwicowych osób starszych

Zauważono zanikanie w komórkach serca, mózgu i nadnerczy lipofuscyny ( której obecność wskazuje na starzenie się organizmu)

Pyłek to prawdziwa odżywcza bomba.

Kto szczególnie powinien się zainteresować pyłkiem pszczelim?

  • Ludzie z osłabionym układem odpornościowym – zwiększa ilość limfocytów, eozynofilii i monocytów.
  • Osób z zaparciami,
  • U pacjentów cierpiących na choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy.
  • Osoby z chorobami układu krwionośnego, nadciśnieniem, wzmożona krzepliwością, podwyższonymi trójglicerydami i cholesterolem, miażdżyca naczyń krwionośnych
  • Zmagających z cukrzycą (pyłek wpływa na zmniejszenie poziomu cukru we krwi)
  • Osoby z cerą naczyniowa lub żylakami (rutyna wzmacnia naczynia krwionośne)
  • Po chemioterapii i w rekonwalescencji- pyłek doskonale poprawia kondycje organizmu osób osłabionych po szpitalach itp.
  • Przyjmujesz silne leki ? pyłek wpływa na obniżenie poziomu enzymów wątrobowych i bilirubiny w surowicy krwi (to zasługa polifenoli, flawonoidów)
  • Zmagasz się z niedokrwistością z niedoboru żelaza- W wyniku terapii stwierdza się wzrost hemoglobiny, liczby czerwonych krwinek i poziomu żelaza.
  • Osoby cierpiące na nietolerancje pokarmowe i choroby jelit- wpływa na wzrost flory bakteryjnej jelitowa
  • masz problem z nerwami, z problemami z koncentracją – działa uspokajająco i wzmacniająco na nerwy.
  • Masz problem z nawracającymi chorobami ogólnymi – działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie poprzez hamowanie aktywności enzymów odpowiedzialnych za powstanie mediatorów procesu zapalnego w tkankach- rola flawonoidow, fitosteroli).

Jak stosować?

Pyłek przyjmujemy 3 razy dziennie przed jedzeniem, zaś czas kuracji to 1-3 miesiące. Dzienna dawka dla dorosłych to 20-40 gram (3-5 łyżeczek do herbaty), a dla dzieci 1-2 łyżeczki.

Ziarna najlepiej rozdrobnić lub wymieszać z ciepłą wodą. Spożywać z różnymi produktami spożywczymi.

Co sądzisz o witaminie D ?

Suplementujesz ? Zajrzyj tutaj, a dowiesz się, czy warto 🙂

Znasz mnie na instagramie ? Zajrzyj na profil po ciekawe informacje 🙂 https://www.instagram.com/dietetyk.justynabas/

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x