SIBO – czym jest rozrost mikroflory ?
SIBO- czym jest ?
Kojarzycie taka książkę jak Historia prawdziwa ? Autorka opisuje w niej co się dzieje w naszych jelitach. Warto ją przeczytać by zrozumieć działanie naszego przewodu pokarmowego i co się z nim dzieje.
Sibo to nic innego jak rozrost mikroflory jelitowej i nietypowym rodzajem bakterii w jelicie cienkim.
SIBO czyli zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego to stan, w którym w jelicie cienkim dochodzi do namnożenia się nadmiaru bakterii.
Jelita człowieka mają 6-8 metrów długości i ich większa część stanowi jelito cienkie. Ma wielką powierzchnie, ponieważ zbudowane są z kosmków jelitowych, które mają wchłaniać pokarm. W zdrowym organizmie to jelito grube jest miejscem, w którym bytują duże ilości bakterii. Człowiek daje tym dobrym bakteriom miejsce do życia, jedzonko, a bakterie wspierają układ pokarmowy dawcy, rozkładając pokarmy, produkując witaminy, hormony i wspierając regeneracje organizmu. Działa też odpowiednio na mózg.
U osoby z zespołem SIBO dochodzi do infekcji jelita cienkiego, tyle że jelito infekują „dobre” bakterie, z którymi organizm człowieka żyje w symbiozie. Bakterie znajdujące się w jelicie grubym nie powinny znajdować się również w jelicie cienkim.
Mechanizmem zapobiegawczym jest przede wszystkim bakteriobójcza moc soku żołądkowego i trzustkowego, a także motoryka jelita cienkiego(usuwanie bakterii do dalszych części przewodu pokarmowego). Zastawka krętniczo kątnicza tworzy mechaniczną zaporę między jelitem cienkim a grubym.
Do SIBO najczęściej dochodzi na skutek osłabienia mechanizmów obronnych regulujących pracę przewodu pokarmowego. Jednak do grupy ryzyka można zaliczyć osoby z schorzeniami takimi jak:
-
nieprawidłowości w przewodzie pokarmowym, np. zwężenia, guzy jelita cienkiego, uchyłki, stany po operacji);
-
stosowanie preparatów przeciwko zgadze- inhibitory pompy protonowej
-
choroby trzustki;
-
mukowiscydoza;
-
zaburzenia odporności;
-
zespół jelita nadwrażliwego;
-
celiakia;
-
choroba Leśniowskiego-Crohna;
-
zespół krótkiego jelita;
-
choroby autoimmunologiczne
-
marstkość wątroby;
Jakie znamy objawy SIBO ?
Obraz choroby jest zmienny i charakteryzuje się dużą różnorodnością objawów. Do najczęstszych objawów należą:
-
biegunki tłuszczowe naprzemiennie z zaparciami;
-
zaburzenia masy ciała, bóle brzucha, wzdęcia, gazy, zgaga;
-
obrzęki, osłabienie
-
obniżenie odporności
-
bóle brzucha;
-
lepsze samopoczucie na antybiotyku
-
objawy niedoboru witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz witaminy B12;
-
zaburzenia wchłaniania B12
-
zapalenie wątroby/nerek;
-
stłuszczenie wątroby;
Do najczęstszych powikłań można zaliczyć upośledzone wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, obniżone wchłanianie substancji odżywczych, zaburzenia trawienia, alergie.
Najlepszym sposobem byłoby badanie mikrobiologiczne treści jelita cienkiego, jednak metoda ta jest inwazyjna i raczej niestosowana.
W celu diagnozy wykonuje się wodorowe testy oddechowe. Dzięki nim mierzy się w wydychanym przez pacjenta powietrzu wydalanie dwutlenku węgla lub wodoru produkowanego przez bakterie znajdujące się świetle jelita w czasie przemian metabolicznych zachodzących w ich komórkach.
Głównym punktem leczenia powinno być usunięcie możliwej przyczyny SIBO.
Jednak kluczowym rozwiązaniem jest wprowadzenie odpowiedniej antybiotykoterapii działającej na bakterie gram ujemne. Do najczęściej stosowanych leków należą: metronidazol, tetracyklina, doksycyklina, wankomycyna. W razie niedoborów należy suplementować witaminy.
W kwestii leczenia chirurgicznego – Stosuje się zabiegi mające na celu skorygowanie anatomicznych ( np. uchyłków, przetok) przyczyn zespołu rozrostu bakteryjnego
W przypadku SIBO konieczna jest odpowiednia dieta np. low-foodmap polegająca na unikaniu fermentujących w jelicie oligosacharydów (laktozy i fruktozy).
Znasz dietę na SIBO ?
Znasz mnie na instagramie ? Zajrzyj na profil po ciekawe informacje 🙂 https://www.instagram.com/dietetyk.justynabas/