Sól ziołowa- jak ją wykonać w domu ?

Opublikowane przez Justyna Bas w dniu


Sól ziołowa to połączenie różnorodnych ziół i soli gruboziarnistej.

Dlaczego warto po nią sięgać ?
Warto nią zastąpić tradycyjną sól, gdyż nadmierne solenie wpływa niekorzystnie na nasze zdrowie, powodując nadciśnienie tętnicze, choroby układu krążenia, nerek, obrzęki.

Statystyki mówią, że każdy Polak spożywa codziennie około 10 gr soli – mimo tego, że normy na ten składnik wynoszą maksymalnie 5 gr.


Nie chodzi o samo dosalanie potraw- niestety w ramach obróbki technologicznej produktów spożywczych producenci dodają duże jej ilości, by produkt zakonserwować i poprawić smak.

Źródła soli w polskiej diecie:

żywność przetworzona 77%
sól zawarta w żywności 12%
dosalanie potraw 6%
dodatek do gotowania 5%

*Dane GUS z badania budżetów gospodarstw domowych 2009

Obecnie producenci nie zawsze podają zawartość soli na opakowaniu produktu. Zdarza się, że zamiast tego podają zawartość sodu. Warto więc wiedzieć, że 1 g sodu (Na) odpowiada 2,5 g soli (NaCl).

W diecie niemowląt i małych dzieci należy zwrócić uwagę na podaż soli i jej źródeł.

-Podawanie niesolonych pokarmów (obok niesłodzonych) jest ważnym elementem:
-profilaktyki wielu chorób dieto zależnych
-kształcenia właściwych przyzwyczajeń i preferencji żywieniowych w dzieciństwie i w życiu dorosłym.

Dlatego warto zrezygnować z zwyczajnej soli i wybrać inny jej rodzaj.

Jednym z nich jest sól ziołowa- można kupić gotowy produkt w sklepie lub zrobić samemu w domu.
Przygotowanie jej w domu jest banalnie proste- potrzebne są jedynie składniki i malakser lub blender.

Przepis:
Wszystko wrzucić do malaksera i zmiksować na proszek.
Przesypać do szczelnie zamykanego pojemniczka .
Ja zmiksowałam podręcznym blenderem, ale wówczas zalecam nałożenie maseczki, bo zapach bardzo intensywny i należy użyć wysokiego pojemniczka, aby proszek nam nie uciekał 🙂
Świetny dodatek do mięs, makaronów, sosów itp. Robi się błyskawicznie, więc warto mieć taki zapas w domu
Składniki:

1 szklanka grubej soli naturalnej
2 łyżki ziarenek pieprzu kolorowego
2 łyżki suszonego rozmarynu
2 łyżki suszonego tymianku
2 łyżki suszonego oregano
1 łyżka suszonych płatków papryki, nie miałam, więc dodałam 4 suszone papryczki chili

Kategorie: BLOGPRZEPISY

5
Dodaj komentarz

avatar
4 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Justyna BasnataliaMonikaSYLWIAKamila | Z naciskiem na szczęście Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
natalia
Gość
natalia

A taka sama sól ziołowa w sklepie jest 10 razy droższa niż przygotowana samememu. Dzieki za super pomysł – nigdy nie pomyślałam żeby zrobić sama taką sól

Monika
Gość

Warto jeszcze dodać, że ograniczenie soli wcale nie jest takie trudne. Wystarczy “chwilę” przeczekać na wydawało by się niedosolonym a nasz smak bardzo szybko się przestawia i to co do tej pory wydawało się smaczne jest zwyczajnie za słone. Osobiście mam tak z kuchnią mojej mamy która jest dla mnie coraz mniej smaczna – niestety nie udaje mi się jej przekonać do ograniczenia soli 🙁 Co do przepisu na sól ziołowa to nie do końca sie u mnie sprawdzi – te zioła po prostu razem rzadko występują w moich przyprawach. Osobno używam ich często ale w komplecie już nie koniecznie.

SYLWIA
Gość

Uwielbiam sól ziołową, choć moja ma nieco inny skład.

Kamila | Z naciskiem na szczęście
Gość
Kamila | Z naciskiem na szczęście

Nie skonplikowane, a jakie zdrowe. Myślę że to również fajny wariant na wakacje, wszytskie przyprawy w jednym miejscu.