Przejdź do treści

Thermomix- plusy i minusy

Thermomix TM6 jako ulubiony pomocnik w kuchni

thermomix tm6

thermomix tm6 plusy i minusy

Co jakiś czas pada pytanie:

Thermomix , tak czy nie? Thermomix  TM6 czy Lidlomix? Zawsze trwa zagorzała dyskusja.

Niekiedy puszczają nerwy i dyskusja zmienia się w batalię.

To trochę jak dyskusja typu iPhone czy Samsung, BMW czy VW? Ile zwolenników, tyle przeciwników. Każdy ma to, co lubi. Ja mam Thermomix TM6. I nie żałuje.

Żeby dobrze nakreślić sytuacje- wiadomo, jak każde urządzenie ma ono swoje plusy i minusy.

Wszyscy, nawet ci, którzy nie posiadają Thermomixa, wiedzą o nim dwie rzeczy – że jest bajecznie wartościowy i że maksymalnie ułatwia gotowanie.

Thermomix to uniwersalne urządzenie niemieckiego koncernu Vorwerk. Łączy w sobie 20 funkcji, jest prosty w obsłudze, bardzo intuicyjny. Przez jego wielofunkcyjność możemy zamienić całą szafkę sprzętów ułatwiających gotowanie na jedną półeczkę w tej szafce. I to niewielką.

Przykładowo ja odkąd go mam pozbyłam się dwóch mikserów, parowaru, szybkowaru. Zostawiłam ręczny blender, grill elektryczny, toster i gofrownice:D  Moja kuchnia jest za to wdzięczna <3

Oczywiście nie ma rzeczy, która możemy wykonać tylko w TM- ale precyzja, dopasowanie składników i łatwość wykonania to niewątpliwy atut.

Platforma cookidoo

Thermomix posiada własną platformę Cookidoo z przepisami dostępną jako strona www oraz aplikacja na telefon. W urządzeniu Thermomix TM6 ta platforma wraz z całą funkcjonalnością pojawiła się na ekranie urządzenia Thermomix.

Na ekranie wybieramy interesujący nas przepis, a następnie Thermomix prowadzi za rękę przez każdy krok niezbędny do przyrządzenia dania. Mówi nam co w jakiej kolejności dodać i kiedy włączyć obroty i gotowanie, jaką wybrać temperaturę etc. Waga jest cały czas aktywna gdy mamy dodawać nowe składniki. Wiemy także, do jakiej temperatury piekarnika mamy wstawić świeżo zrobiony chleb i na jak długo.  Połączenie tych wszystkich funkcjonalności sprawia, że każdy z nas może gotować.

Jakie ma zalety ? ?

Urządzenie szybko rozprawia się ze wszystkim, nieważne czy to miękkie owoce, czy twarde orzechy. Zmieli także ziarna kawy, fasole, mak czy zboża (albo ryż). W kilka chwil przygotujemy w nim praktycznie dowolną mąkę, z której następnie możemy upiec chleb, placuszki lub bagietki.

Domowe  zdrowe pieczywo nie jest jednak jedynym produktem podstawowego użytku, który możemy uzyskać za pomocą urządzenia. Kolejne to: jogurt, majonez, keczup, kostka rosołowa, Vegeta, masło. I to wszystko bez dodatku chemii, A także wiele, wiele innych. Ciasto na pizzę własnej roboty jest gotowe w kilka minut.  Przygotowanie dań dotąd znanych z różnych zakątków świata- to pestka.

  • Wielofunkcyjność:  wiele robotów potrafi siekać, miksować, ubijać i wyrabiać ciasto- Thermomix do tego jeszcze waży składniki, gotuje na parze, gotuje w klasyczny sposób i smaży!
  • Przy dobrej organizacji pracy wielofunkcyjność pomaga zaoszczędzić brudnych naczyń, bo wiele dań można zrobić bezpośrednio w Thermomixie, bez dodatkowych garnków i sprzętów
  • podczas najcięższej pracy (kruszenie lodu, wyrabianie ciasta drożdżowego, itp.) robot nie skacze po blacie, jak to mieli w zwyczaju jego poprzednicy, jest stabilny, a nie zajmuje więcej miejsca niż inne roboty
  • świetna rzecz dla rodziców: w Thermomixie można wprowadzić blokadę, więc żadna ciekawska łapka go nie uruchomi (u mnie to plaga)
  • możliwość ustawienia czasu miksowania/ucierania/gotowania/innej czynności pozwala na więcej swobody w kuchni – Thermomix sam się wyłącza, a ja mogę w tym czasie robić coś innego

Patrząc na jego działanie można wymienić takie funkcjonalności jak :

  1. waży
  2. miesza
  3. sieka
  4. ugniata
  5. miksuje
  6. gotuje na parze
  7. gotuje
  8. podgrzewa
  9. emulguje
  10. wolne gotowanie
  11. sous vide
  12. funkcja czajnika
  13. wysokie temperatury
  14. podsmaża
  15. mieli
  16. funkcja fermentowania
  17. blenduje
  18. ubija
  19. rozpuszczanie
  20. robi lody

Wśród moich klientów przejawia się jeszcze jeden pozytyw posiadania Thermomixa- im się chce gotować. Bo Gotowanie z TM jest banalnie proste. Osoby,  które mają problem z wymyślaniem i planowaniem przepisów- będą raczej zadowolone. Z poziomu aplikacji Cookidoo na telefonie lub komputerze możemy bez problemu zaplanować tygodniowe menu, święta czy imprezę urodzinową. W ten sposób oszczędzamy czas (nie trzeba wymyślać jedzenia codziennie), pieniądze (kupujemy to, co jest na liście zakupów w aplikacji), swoje nerwy (nie trzeba się martwić, że coś nie wyjdzie :D).

Kolejny- dostęp do ulubionych kuchni w ramach jednego urządzenia. Lubisz kuchnię azjatycką ? To z pewnością posmakuje Ci wieprzowina Stir Fry rodem prosto jak z chińskiej knajpy. Przy dobrze zaopatrzonej spiżarni nawet nie musisz wychodzić z domu.

Nie mówiąc o oszczędzaniu.

Tutaj wymienienie wady produktu:

1. Małe ilości mogą siekać się nierówno, np. jedna cebula.

2. Wrzucenie cebuli na obroty 4 kończy się zrobieniem papki, a nie pokrojeniem. Stanowczo trzeba uważać na czas.

3. Mycie zakamarków przy nożach jest strasznie niewdzięczne. Szczotka i wczesne płukanie ułatwiają zadanie.  Pomaga włączenie trybu interwał na 1-2 sekundy, co spowoduje wyrzucenie resztek spod noży na ścianki naczynia

4. Cena. Podobno dość wysoka, chociaż ja uważam, że sprzęt wart jest swojej ceny. Działa za kilka innych urządzeń, jest wytrzymały, designerski, ułatwia gotowanie. Wbrew pozorom- pomaga nam oszczędzać.

5. Nieuważne użytkowanie może skutkować zwężaniem spodni 😀

6. Chodzi dość głośno przy mieleniu- ale trwa to max. 30 sekund.

Thermomix to jednak inwestycja nie wydatek. Inwestycja w życie rodzinne, czas wolny, własne zdrowie.

Tak jak przy każdym sprzęcie i maszynie trzeba nabrać wprawy, by korzystać z pełni jego możliwości, tak też jest i przy Thermomixie. Sama nie korzystam tylko z przepisów w książki czy platformy- nauczyłam się dopasowywać przepisy działać w nim wedle własnej potrzeby.

Thermomix przypadnie do gustu wszystkim, którzy lubią przyrządzać rozmaite kremowe zupy, tradycyjne zupy, pasty kanapkowe, placki, makarony, jogurty, drinki, naleśniki, soki oraz koktajle. Możemy gotować w nim zdrowo, bez smażenia. Mimo to nie zajmuje zbyt wiele miejsca – jest mniejszy od standardowego ekspresu do kawy.

Urządzenie przyda się wszystkim tym, którzy nie potrafią lub nie lubią gotować, ale muszą np. ze względu na dzieci lub stan zdrowia. Dzięki wbudowanej platformie mamy stały dostęp do przepisów i własnych zakładek. W czasie gotowania to robot mówi nam co po kolei mamy robić. Ryzyko zepsucia potrawy jest naprawdę niewielkie.

Jak go mieć ?

1. Skontaktuj się z przedstawicielem lub wypełnij formularz na firmowej stronie Thermomix i – umów się na prezentacje.

Jesteś na diecie ? Dowiedz się jakich błędów nie popełniać, by dieta była bardziej skuteczna 🙂
Zapraszam Cię do obserwowania na moim facebooku 🙂
4 4 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

7 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Klaudia
Klaudia
1 rok temu

Wiem że obiera mlode ziemniaki, a jak ze starymi?

Agnieszka
Agnieszka
2 lat temu

Czy termomix posiada funkcję blendowania w próżni?

Marek
Marek
2 lat temu

Moje najważniejsze pytanie: Jak z plackami ziemniaczanymi jest w stanie ładna jednolita masę zrobić z ziemniaków>?

Piotr
2 lat temu

Super opisane, zapraszam również do przeczytania:
https://www.oszczednegotowanie.pl/kto-nie-powinien-kupowac-thermomixa/

7
0
Would love your thoughts, please comment.x