Przejdź do treści

Wpływ żywienia na pracę mózgu- dieta dla mózgu

dieta dla mózgu

Jaka jest najlepsza dieta dla mózgu ? To, co mamy na talerzu, przekłada się bezpośrednio na nasze reakcje, emocje czy możliwości intelektualne. Dieta może nawet zmienić koleje naszego życia. Mózg waży około 1400 g, czyli stanowi 2% masy ciała. Mózg zużywa 20-25% dostarczanej organizmowi energii, a jego paliwem napędowym są glukoza i tlen. Każdego dnia zużywa 60% krążącej w krwioobiegu glukozy, co daje około 450 kcal. Około 60% suchej masy mózgu stanowi tłuszcz, a w głównej mierze wielonienasycone kwasy tłuszczowe



Aby praca mózgu była efektywna i nasz umysł pracował przez cały dzień “na najwyższych obrotach” potrzebuje wartościowego paliwa, czyli odpowiedniej diety. Jak wygląda dieta dla mózgu ?

Mózg jest organem zużywającym 20% energii, którą produkuje ciało. Dlatego tak bardzo ważnym jest, aby dostarczać mu w odpowiednich ilościach potrzebnych składników odżywczych, witamin i minerałów.

Jeśli cierpisz na chroniczne zmęczenie, w szkole masz kłopoty z koncentracją, często “z głowy wylatują” ci ważne sprawy, a ciągły stres nie pozwala ci normalnie funkcjonować i cieszyć się życiem, sprawdź czy w twoim pożywieniu nie brakuje przypadkiem ważnych dla mózgu elementów. Dzięki nim praca mózgu będzie lepsza!

Jaka dieta dla mózgu ?

Składniki żywności stymulują produkcję: enzymów, hormonów i neuroprzekaźników.

Neuroprzekaźniki regulują automatyczne funkcjonowanie organizmu, mają wpływ na samopoczucie, nastroje i zachowanie, regulują procesy poznawcze, poziom czujności i gotowości do działania.

Jakie składniki wpływają na neurotransmitery ?

Acetylocholina

  • Przenosi impulsy i informacje w mózgu
  • Odpowiada za koncentrację , uwagę, koordynację mięsni, pojemność i przywracanie pamięci
  • Głównym jej składnikiem jest cholina, powstała z rozkładu lecytyny

Źródła lecytyny : jajka, orzechy, drożdże piekarnicze, ryba, zarodki pszeniczne, orkisz, soja.

Serotonina w diecie dla mózgu

  • Hormon tkankowy, aktywny przede wszystkim w ośrodkowym układzie nerwowym i w układzie pokarmowym
  • Kształtuje nastroje, odczucia i dobre samopoczucie

Syntezę serotoniny warunkują:

  • tryptofan (Białe mięso, jaja, mleko i jego przetwory),
  • cynk (owoce morza, chude mięso, produkty pełnoziarniste i pestki dyni)
  • kwas foliowy (warzywa liściaste, brokuły, pomarańcze, fasola, soja, groch, wątroba)
  • kobalamina (wątroba, mleko, ryby, jaja, sery dojrzewające, )
  • mięso

Dopamina

  • Odpowiedzialna za odczuwanie entuzjazmu, motywacje, czujność i koncentrację
  • Jej synteza zależna jest od tyrozyny.

Źródła tyrozyny: migdały, awokado, banany, mięso

Kwas γ-aminomasłowy -GABA

  • Synapsy GABA-ergiczne stanowią 20% wszystkich synaps w mózgu
  • Dzięki niemu do kory mózgowej docierają sygnały wzrokowe, czuciowe i słuchowe. Umożliwia procesy zapamiętywania i zapominania w trakcie uczenia się.
  • Podobnie jak serotonina hamuje odczuwanie bólu.
  • Do jego syntezy niezbędny jest kwas glutaminowy.

Źródła kwasu glutaminowego: ryby (szczególnie makrela), wołowina, drób, jajka.

  • Tauryna
  • Niebiałkowy aminokwas będący neuro-transmiterem i neuromodulatorem
  • Reguluje wewnątrzkomórkowe stężenie Ca
  • Wykazuje działanie antyoksydacyjne i immunomodulacyjne

Źródła tauryny:

ryby i skorupiaki, mięso indycze, wątroba drobiowa, rośliny strączkowe

Czym karmić nasz mózg? Prawidłowa dieta dla mózgu

Wielonienasyconekwasy tłuszczowe n-3 i i n-6

Ich właściwa podaż już w ciąży decyduje o prawidłowym rozwoju układu nerwowego płodu i zdolnościach poznawczych w dzieciństwie

Niedobór kwasów n-3 może wpłynąć na rozwój zaburzeń psychicznych i chorób neurodegeneracyjnych, w szczególności depresji.

Kwas dokozaheksaenowy (DHA) jest istotnym budulcem wszystkich nerwów i komórek, m.in. stanowi aż 60 proc. kory mózgowej, jest też wykorzystywany do syntezy neurotransmiterów, w tym serotoniny i dopaminy.

Kwas eikozapentaenowy (EPA) pełni aktywną i kluczową rolę przy przekazywaniu informacji między komórkami mózgowymi. Chroni też przed uwalnianiem DHA z błon komórek nerwowych mózgu, a także może być sam przekształcany w DHA.

Kwas arachidonowy odgrywa ważną rolę w zakończeniach nerwowych odpowiedzialnych za pamięć.

  • Tłuste ryby morskie: łosoś, makrela, śledź, halibut, tuńczyk, szprotki, sardynki, pstrąg
  • Oleje roślinne: oliwa, olej rzepakowy, olej lniany, olej słonecznikowy
  • Awokado
  • Orzechy

Których tłuszczy unikać w diecie dla mózgu?

Nasyconych kwasów tłuszczowych i izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych ! Są bardzo szkodliwe w diecie dla mózgu.

Usztywniają membrany komórek mózgowych utrudniając komunikację między nimi, zaburzają przepływ tlenu przez mózg i usuwanie metabolitów.

Izomery trans gromadzą się w synapsach i utrudniają komunikację wzrok -mózg oraz ograniczają dostępność magnezu.

Źródła nasyconych kwasów tłuszczowych i izomerów trans

  • nasycone kwasy tłuszczowe:
  • masło, sery dojrzewające, pełnotłuste produkty nabiałowe, tłuste mięsa, olej kokosowy
  • izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych:
  • pieczywo cukiernicze, frytki, chipsy, produkty smażone na głębokim tłuszczu.

Składniki mineralne a dieta dla mózgu

Żelazo -to nośnik tlenu. Jest w podrobach, czerwonym mięsie, orzechach, roślinach strączkowych. Jego niedobór upośledza zdolność koncentracji i uczenia się.

Cynk– poprawia sprawność intelektualną. Znajdziemy go w owocach morza, chudym mięsie, produktach pełnoziarnistych i pestkach dyni.

Magnez– jest niezbędny do prawidłowego przewodzenia impulsów nerwowo-mięśniowych. Przy jego niedoborach może wystąpić depresja, uczucie niepokoju i bezsenność. Dobrymi źródłami Mg są: otręby pszenne, kakao, migdały, kasze, nasiona roślin strączkowych.

Potas– poprawia dotlenienie mózgu, wpływa na przewodzenie impulsów nerwowych. Jego źródła to: suszone morele, mleko pełne, banany, soczewica, groszek zielony, pomidory i ziemniaki.

Fosfor– poprawia nastrój, warunkuje prawidłowe funkcjonowanie mózgu, dodaje sił witalnych. W dużych ilościach występuje w: produktach

mlecznych, rybach i mięsie, jajach, żółtych serach, pełnoziarnistych produktach zbożowych

Antyoksydanty w diecie dla mózgu

  • Redukują utratę zdolności poznawczych mózgu
  • Obniżają ryzyko demencji oraz choroby Alzheimera
  • Zapobiegają uszkodzeniom oksydatywnym komórek nerwowych
  • Poprawiają zdolności zapamiętywania
  • Usprawniają przepływ krwi przez mózg

Źródła antyoksydantów

  • Owoce jagodowe
  • Czerwone owoce i warzywa
  • Warzywa krzyżowe
  • Kakao i czekolada gorzka
  • Czerwone wino
  • Zielona herbata
  • Orzechy i nasiona
  • Kasze

WĘGLOWODANY a dieta dla mózgu

Do pracy mózgu niezbędna jest glukoza.

Dlatego tak ważne jest regularne (4–5 razy dziennie) spożywanie pełnowartościowych posiłków. Udowodniono, że np. dzieci niespożywające pierwszego śniadania mają problemy z koncentracją uwagi w czasie lekcji.

Produkty o niskim IG uwalniają cukry stopniowo, dzięki czemu poziom glukozy we krwi jest stale na tym samym poziomie. Natomiast po spożyciu żywności z wysokim wskaźnikiem glikemicznym następuje nagły i szybki skok glukozy, który równie szybko i gwałtownie spada. A takie wahania cukru we krwi przyczyniają się do osłabienia koncentracji i występowania zmęczenia.

Serotoniny brakuje w mózgach osób cierpiących na depresję, więc porcja węglowodanów może działać podobnie jak leki przeciwdepresyjne, takie jak fluoksetyna (znana szerzej jako prozac).

Wybieramy węglowodany złożone zamiast cukrów prostych – glukoza jest uwalniana stopniowo, przez dłuższy czas

  • Produkty pełnoziarniste (pieczywo, makarony, płatki, otręby)
  • Warzywa
  • Nasiona roślin strączkowych

WODA a dieta dla mózgu

Nie bez przyczyny mówi się, że wypijać należy 6-8 szklanek tego życiodajnego płynu dziennie. Odwodnienie powoduje spadek ciśnienia krwi, a to przyczynia się do słabszego dotlenienia komórek mózgowych. Z kolei niedotlenienie mózgu wywołuje zmęczenie, ospałość i spadek koncentracji.

Przyprawy

Pikantne przyprawy –przez drażnienie kubków smakowych powodują uwalnianie endorfin

Kurkumina–opóźnia procesy starzenia komórek układu nerwowego, spowalnia procesy degeneracyjne mózgu, redukuje objawy choroby Alzheimera i demencji starczej

Szafran–ma silne działanie antyoksydacyjne, redukuje stany zapalne

Dobre rady w diecie dla mózgu

  • Staraj się jeść codziennie ciemne pieczywo razowe i produkty z pełnego ziarna ( np. brązowy ryż).
  • Na drugie śniadanie i na podwieczorek jedz owoce.
  • Do obiadu koniecznie zjadaj sałatkę z mieszanki świeżych warzyw.
  • Nie zapominaj o tłuszczach rybnych i roślinnych.
  • Pij dużo wody mineralnej-wspomaga przemiany biochemiczne w mózgu.
  • Ruszaj się, ćwicz, a przynajmniej spaceruj.
  • Oddychaj świeżym powietrzem–wzbogacisz krew w niezbędny dla mózgu tlen.
  • Wysypiaj się. Nieprzerwany nocny sen również zapewnia odpowiednie dotlenienie.
  • Ciągle ćwicz swoją pamięć. Dużo czytaj. Uczyć się nowych rzeczy. Tworzysz dzięki temu nowe połączenia nerwowe w mózgu i przedłużasz swoją sprawność umysłową.

PODSUMOWANIE

Wprowadzenie do codziennego jadłospisu wyżej wymienionych produktów pozwoli Ci zachować zdrowie i cieszyć się sprawnością umysłową przez wiele lat. Warto więc zmienić swój sposób żywienia tak, aby już po niedługim czasie móc cieszyć się jego pozytywnymi skutkami – zwiększenie sił witalnych, większa koncentracja, lepsza pamięć i inne. Spróbuj zastosować te produkty w swojej diecie dla mózgu.

Cierpisz na anemię  ? Dowiedz się jakich błędów żywieniowych nie popełniać, by dieta była bardziej wspierająca 🙂
 
Zapraszam Cię do obserwowania na moim facebooku 🙂
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x