Jak to ugryźć ?
Jak wygląda żywienie w ciąży ? Często spotykamy się z obiekcjami- kobiety nie są pewne co można a czego nie można.
Okres ciąży to u kobiet przede wszystkim czas zmian i przygotowania na przyjście potomstwa.
Jedna ze zmiennych kwestii jest żywienie. Okazuje się nagle, że należy trochę zmienić system żywienia, by wspomóc kształtowanie tego małego organizmu wewnątrz Ciebie:)
Czym jest programowanie żywieniowe ?
Programowanie żywieniowe to proces kształtowania metabolizmu pod wpływem składników odżywczych dostarczanych podczas życia płodowego i niemowlęctwa. Czyli okresów mających kluczowe znaczenie dla rozwoju narządów i tkanek.
Czas niemowlęcy, to okres, kiedy dochodzi do najszybszego rozwoju tkanek i narządów dzieci. Każdy niedobór lub nadmiar danego składnika odżywczego może zdeterminować funkcjonowanie metabolizmu w życiu dorosłym.
Prawidłowa dieta podczas ciąży, a następnie podczas laktacji oraz pierwszych lat życia dziecka zapewnia nie tylko odpowiednie przyrosty masy ciała i optymalny stan odżywienia. Wpływa również na odległe tzw. długofalowe efekty „programowania” zdrowotnego, do których zaliczamy:
- prawidłowe funkcjonowaniu układu nerwowego,
- rozwój układu kostnego,
- zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia,
- obniżenie ryzyka nowotworów,
- zmniejszenie ryzyka otyłości.
Do produktów, których należy unikać w żywieniu w czasie ciąży należą:
- sery pleśniowe,
- feta,
- camembert.
Mogą być one źródłem listerii – bakterii powodującej infekcje pokarmowe z ostrym przebiegiem lub uogólnione infekcje grypowe.Co jest wskazane ?
Jedzenie naturalnej, nieprzetworzonej żywności zapewni kobiecie ciężarnej zdrowie, dobre trawienie i przyswajanie produktów żywnościowych.
Żywienie kobiet w ciąży – co eliminować.
- niepasteryzowane mleko i przetwory z niego przygotowane, np. oscypki, ze względu na ich niepewną jakość mikrobiologiczną – ale sery pleśniowe z mleka pasteryzowanego można jeść.
- surowe i niedopieczone mięso (tatar, krwisty befsztyk) i surowe wędliny, takie jak szynka parmeńska, które mogą być przyczyną zakażenia np. toksoplazmozą
- surowe ryby i owoce morza (sushi, ostrygi), które mogą być źródłem groźnych bakterii chorobotwórczych lub pasożytów
- ryby łowione z zanieczyszczonych wód Sushi
- Wątróbka drobiowa i wieprzowa
- surowe jaja
- kolorowe napoje gazowane – są sztucznie barwione i aromatyzowane, mają bardzo dużo cukru, a niektóre z nich, takie jak cola, zawierają kofeinę, której nadmierne ilości mogą zaburzyć prawidłowy przebieg ciąży
- słodziki – najlepiej nie stosować ich w ciąży (w ich skład wchodzą sztuczne substancje słodzące takie jak aspartam, które nie są dokładnie zbadane pod kątem szkodliwości dla płodu); jeśli musisz posłodzić napój, dodaj niewielką ilość cukru trzcinowego, syropu z agawy czy syropu klonowego – mają niższy indeks glikemiczny niż cukier biały i nie powodują tak intensywnych wzrostów poziomu cukru we krwi
- Wystrzegaj się spożywania żywności wysoko przetworzonej: koncentratów zup, sosów, konserw, głęboko mrożonych wyrobów mięsnych i warzywno‒mięsnych; zawierają one znaczne ilości substancji dodatkowych (konserwantów, sztucznych barwników, aromatów). Mogą także utrudniać przyswajanie wapnia.