Mini serniczki w wersji fit !

Opublikowane przez Justyna Bas w dniu

Mini serniczki  w wersji fit
 
Im bardziej jesień tym bardziej chciałabym zakopać się pod kołdrę 😄
W taka pogodę jaka jest dziś za oknem chętnie przygotowuje zdrowy deser do popołudniowej kawy.
Dzisiaj mini serniczki w wersji fit !
Osoby będące na diecie redukcyjnej mogą spokojnie wliczyć je w bilans przy podwieczorku lub drugim śniadaniu. Wykonuje się je absurdalnie szybko przez co nie są uciążliwe 🙂
Używam do nich chudego twarogu,  nie zawierają cukru, słodzone dość dojrzałym bananem :). Ich wykonanie jest banalnie proste. Ponadto nie potrzebujemy dużej ilości składników i sprzętu, wystarczy blender i formy na muffinki oraz trochę czasu.  Można dodać do nich dowolne mrożone owoce- ja dodałam borówki. Można pokusić się o dodatek chia lub siemienia lnianego dla podkręcenia smaku. Można również dodać kakao, wtedy będą czekoladowe 🙂
Polecam wypróbować.
 
Składniki (ok. 9 sztuk):
  • 250 g chudego sera twarogowego
  • 1 duże jajko
  • 1 banan
  • 2 łyżki budyniu waniliowego lub mąki ryżowej
  • ok. 300 g dowolnych mrożonych owoców
  • 1 łyżka ksylitolu (opcjonalnie)
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180ºC. Wszystkie składniki (oprócz owoców) umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Formy na muffinki (najlepiej silikonowe) wypełnić do ¾ wysokości. Piec około 30 minut. Po ostudzeniu przechowywać w lodówce.
Kategorie: BLOGPRZEPISY

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o