Przejdź do treści

Owoce i ich zanieczyszczenia – jak się ich pozbyć ?

dietetyk justyna bas
Jakie owoce są najbardziej zanieczyszczone ? Które mogą mieć najwięcej pestycydów ?

Jak zneutralizować zanieczyszczenia w owocach ?

Zanieczyszczenia owoców to najczęściej pozostałości pestycydów, czyli środków ochrony roślin w procesie wzrostu i produkcji. Czym dokładnie są ? 
To substancje lub mieszaniny substancji, które są używane do ochrony roślin uprawnych i produktów żywnościowych przed szkodnikami zwierzęcymi, owadami, grzybami, chwastami i bakteriami.  Stosowanie pestycydów doprowadziło do znacznego zmniejszenia częstości epidemii chorób zakaźnych, zwłaszcza w krajach rozwijających się. Przyczyniło się także do wzrostu higieny życia, a tym samym zmniejszenia umieralności.

Jakie powinny być ?

Jak najmniej szkodliwe dla człowieka i zwierząt hodowanych, jednocześnie bardzo skuteczne i skoncentrowane w działaniu jednocześnie krótkotrwale występujące w przyrodzie. Niestety często pozostają jako produkty toksyczne w produktach spożywczych, glebie, wodzie. Jak mogą działać pozostałości ?
  • mutagennie, 
  • kancerogenie
  • toksyczne
  • teratogenne
Znaczna ich część nie jest rozpuszczalna w wodzie przez co zwykłe opłukanie niewiele daje.  Wszystkie te cechy mogą wskazywać, że jednak potencjalny konsument nie ma chęci mieć z nimi styczności. 
Producenci żywności mają obowiązek weryfikowania poziomu pestycydów w produkcie przed dopuszczeniem ich do obrotu. Każda próbka partii poddana jest wszelkim testom i badaniom. Gdy poziom pestycydów przekracza normę produkt nie zostaje dopuszczony do obrotu. Regulacje prawne określają ich maksymalny dopuszczalny poziom pozostałości w żywności.
Do grona najczyściej zanieczyszczony warzyw i owoców należą: 
Jabłka, seler, pomidory, ogórki, winogrona, ostra papryka, brzoskwinie, ziemniaki, szpinak, truskawki, słodka papryka
Te, które są mniej podatne na pozostawanie pestycydów w produkcie to :
Szparagi, awokado, kapusta, , melon, kukurydza, bakłażan, grejpfrut, kiwi, mango, grzyby, cebula, ananas, groszek (mrożony), bataty
Czy da się usunąć pestycydy z owoców ?
Tak, można kupić specjalny płyn, który można umieścić np. w misce, w której wypłuczemy owoce. 
Można również wykorzystać produkty, które każdy z nas ma w domu: 🙂
  • ocet/kwasek cytrynowy
  • soda oczyszczona
Wykorzystujemy te produkty w dwóch etapach:

Pozbywanie się bakterii:

Najpierw musimy pozbyć się bakterii, czyli zrobić to, co robią te drogie płyny. Czyli stworzyć środowisko kwaśne. Najłatwiej użyć zwykłego octu, choć można sięgnąć po ocet jabłkowy.  Na litr wody wlewamy 100-150 ml octu i w takim roztworze myjemy warzywa i owoce.

Usunięcie pestycydów:

Po wyjęciu warzyw z wody kwaśnej płuczemy je w wodzie o odczynie alkalicznym przez kolejne 2-3 minuty. Na 1 litr wody dodaj 1 czubatą łyżkę sody kuchennej (również kupujemy w dużych torbach 1 kg ok. 4-6 zł).
Opłukujemy warzywa w czystej wodzie (neutralne pH 7).
Całą operację możemy wykonać korzystając z dwukomorowego zlewu (lub dwóch dużych misek) w ciągu 5 minut i kosztuje to w dodatku grosze!

Chcesz rozpocząć dietę pod moim okiem ?

Zapraszam do oferty ! Tutaj

Zapraszam na mojego facebooka– tam jest jeszcze więcej treści 🙂

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x