Przejdź do treści

Proste pomysły na smaczne i szybkie kanapki

Z czym zrobić kanapkę by była pyszna i zdrowa, a przy okazji nienudna ?

Ser i szynka w pewnym momencie się znudzić dlatego warto mieć opcje do wykorzystania, która nie będzie wymagała od nas dużo zachodu. 
 
Dziś przedstawia Wam moje ulubione i szybkie pasty, które przygotowuje gdy mam chęć na coś innego. Raz, że są smaczne, dwa ze pożywne. Pod każdym przepisem macie informacje odnośnie porcji i kaloryczności
Jak dla mnie pasta kanapkowa nie może być zbyt skomplikowana, bo wtedy nie chce mi się jej robić. Osobiście uważam  ze najlepsze pasty to takie, które są minimalistyczne- czyli składają się tylko z kilku składników.
 
 

Baza pasty kanapkowej

W roli bazy pasty kanapkowej świetnie sprawdzą się:
– awokado
– ziarna słonecznika
– nerkowce
– ciecierzyca
– czerwona soczewica
– pestki słonecznika
– konserwowa lub świeża fasola
–  Ser biały
 
Dobieramy też dodatki smakowe- czy pasta ma bym bardziej słodka (np. Daktyle) czy słona (pomidory suszone). Warto też dodać różne smaczki podkreślające smak np. Sok z cytryny, czy limonki.
Zadbajmy też o aromat pasty- tutaj świetne sprawdzi się czosnek, cebula, oliwki czy pomidory suszone.
Spoiwem takiej pasty będzie pewnie tłuszcz- ja najczęściej dodaje oliwę z oliwek, olej czy pastę tahini- w zależności od rodzaju pasty 🙂
 
 

O czy warto pamiętać?

Przed przygotowaniem pasty kanapkowej składniki bazowe, takie jak ziarna słonecznika/migdały/nerkowce, należy namoczyć przez noc w wodzie. Dzięki temu pasta kanapkowa nabierze kremowej konsystencji i będziesz miała pyszne zdrowe kanapki. Ciecierzycę przed gotowaniem również moczymy w wodzie. Ja biorę konserwowa wiec nie mocze.
 

Jakie wiec mamy dziś pasty ?

 
Guacamole
  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 duże ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
Moją ulubioną pastą kanapkową jest guacamole. Lubię tę pastę w najprostszej wersji. Dojrzałe awokado myję, obieram ze skórki i rozgniatam widelcem na gładki krem. Dodaję sok z cytryny, sól, drobno pokrojony czosnek i gotowe! Wariacji tej pasty jest sporo. Jeśli macie ochotę, to do guacamole można dodać pokrojone w kostkę świeże pomidory, świeżą kolendrę, czerwoną cebulę.
 
 

Pasta z suszonych pomidorów

1 słoik z suszonymi pomidorami w oleju,
• 1 cebula,
• 150 g pestek słonecznika łuskanych,
• 2 ząbki czosnku.
 
Przygotowanie:
Pestki słonecznika płuczę i następnie zalewam przegotowaną wodą i odstawiam na godzinkę w celu napęcznienia. Cebulę obieram, kroję w drobną kostkę i podsmażam na suchej patelni na złoto. Do pojemnika, w którym będę blendować pastę, wrzucam suszone pomidory i dolewam połowę oleju, który został w słoiku. Dodaję tam również obrane dwa ząbki czosnku, odsączone pestki słonecznika i podsmażoną cebulę. Wszystkie składniki blenduję na gładką masę (możemy zblendować trochę mniej, gdy lubimy bardziej treściwą pastę). Na koniec próbuję i doprawiam, jeżeli jest taka konieczność.
 

Hummus klasyczny:

Składniki:
  • 1 szklanka suchej ciecierzycy lub niecałe 2 szklanki ciecierzycy konserwowej z puszki
  • 1/2-3/4 szklanki pasty sezamowej tahini
  • kilka łyżek zimnej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • kumin, słodka papryka, czarnuszka
Sposób przyrządzenia:
  • Jeśli używasz suchej ciecierzycy, dzień wcześniej namocz ją w zimnej wodzie i zostaw na całą noc. Nazajutrz odcedź i opłucz. Włóż do garnka, zalej świeżą wodą i gotuj przez około godzinę, aż będzie bardzo miękka.
  • Jeżeli używasz ciecierzycy z puszki, odcedź ją z zalewy na sitku.
  • Cieciorkę umieść w misie blendera. Dodaj pastę tahini do smaku, czosnek, cytrynę i szczyptę soli. Całość zmiksuj na bardzo gładką masę. Następnie dolewaj powoli wodę, cały czas blendując, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Dopraw całość – dodaj sól i pieprz, możesz dolać również więcej tahini i soku z cytryny. Całość podawaj z ulubionymi przyprawami i dodatkami. Ta kultowa pasta na kanapki świetnie smakuje również jako dip do świeżych warzyw.
 
 
 
 
SMALEC Z FASOLIwersja ekspresowa:
  • puszka białej fasoli
  • dwie cebule
  • olej
  • sól, pieprz,
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • szczypta cukru
Cebulę szklimy na oleju razem z przyprawami (sól, pieprz, cukier, ziele, liście, majeranek). Możecie użyć dowolnego oleju, który nie ma specyficznego smaku czy zapachu. Nawet kokosowy lej będzie dobry, a ponoć nawet lepszy (nie używałam jeszcze), natomiast nie polecam zdecydowanie oliwy z oliwek, ze względu na jej smak. Fasole odsączamy, blendujemy, dodajemy zeszkloną cebulę (bez liści i ziela!). Możecie blendować, delikatnie cebule z fasolą, ale fajnie, gdyby jednak kawałki cebuli były wyczuwalne. Gotowe! Można zajadać od razu, albo podawać schłodzony.
 
Pasty podane wyżej są głównie roslinne- z prostego powodu ze przepis na pastę z jajek wszyscy znają Warto wlaczyc je do diety jako dodatkowe zrodlo białka roślinnego, dzieci czemu możemy wyrównać spożycie białek roślinnych i zwierzęcych. Pasty sa syte, smaczne i pasuje do wielu dodatków- dajcie znać jak sprobujecie !
akie są Wasze ulubione pasty kanapkowe? Dajcie znać w komentarzach!
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x