Smoothie jako sposób na zdrowie ?
Zmieniona w styczniu piramida żywieniowa wskazuje, że każdy dorosły człowiek powinien spożywać 9 porcji warzyw i owoców dziennie (5 warzyw, 4 owoców). Liczba ta może przerażać ze względu na wyobrażenie dużej ilości jedzenia. Warto pamiętać, że chodzi o porcje a nie posiłek 🙂 Porcja to konkretna ilość danego produktu. Warzywa i owoce znane są jako cenne źródło witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy i błonnika przy jednoczesnej zwyczajowo niskiej podaży energii. Warto spożywać je jako dodatek do każdego posiłku lub odrębnie w formie prosto przygotowanego smoothie. To nic innego jak zmiksowane na gęstą masę składniki. Dlaczego warto je pić ? To najprostszy sposób by dorzucić swojemu organizmowi niezbędnych mu witamin i składników mineralnych, błonnika.
Zasady kompozycji są dość proste.
- Wybór bazy
- Dodatek płynny
- Dodatek owocowy
- Zdrowa słodycz
- Warzywa
Baza to nic innego jak główny składnik koktajlu. Przykładem są zielone warzywa – posiadają bardzo dużo składników odżywczych, chlorofilu przez co nadają określony kolor. Co do wyboru to ogranicza nas w tym tylko wyobraźnia bo można wrzucić wszystko. Szpinak, jarmuż, brokuły i seler naciowy, ogórek, sałata, mięta, rukola — każdy z nich będzie dobrym wyborem. Ogórek i seler naciowy nadają lekkości. Brokuły można zmiksować surowe. Nie należy się bać szpinaku czy jarmużu w koktajlu — dzięki pozostałym dodatkom ich smak będzie niewyczuwalny.
Ile dodać ? Około 2 szklanki powinny być wystarczające. Jednak należy pamiętać o proporcjach, by nie smakował jak zmiksowana trawa z dodatkiem banana.
Dodatek płynny
W zależności czy chcemy uzyskać koktajl bardziej mleczny, owocowy czy inny. Można dodać zwykłej wody lub świeżego soku np. z pomarańczy.
Do wyboru mamy: woda, sok świeżo wyciskany, mleko (krowie, kozie, roślinne), kefir, maślankę, herbatę zieloną lub białą. Wielbicie kokosów mogą dodać wodę kokosową. Warto by nie był to produkt odtłuszczony — ze względu na obecność tłuszczu witaminy zawarte w koktajlu lepiej się wchłoną.
W jakiej ilości? Między 120 a 300 ml – ilość zależy głównie od tego czy koktajl ma być mocno płynny 🙂
Dodatek owocowy.
Jak sama nazwa wskazuje to owoc lub owoce, które dodamy do miksera. Lepiej używać słodkich i mięsistych owoców. Jak będą słodkie to nie trzeba dosładzać, plus przy użyciu mięsistych koktajl będzie gęstszy i gładszy. Tutaj jest pełna dowolność wyboru. Co do ilości to pół większego owocu lub cały mniejszy. Jeśli są to owoce drobne to dobrze jest odmierzyć garść. Owoce z jadalną skórką lepiej wrzucić całe bo to właśnie w skórce jest maksimum błonnika i substancji odżywczych.
Zdrowa słodycz.
Składnik słodzący czyli np. syrop klonowy, miód, daktyle suszone, cukier brązowy, ksylitol, stewia, syrop z agawy. Nie przesadzając z ilością oczywiście — łyżeczka wystarczy, lub 3 daktyle.
Tłuszcze dodane do koktajlu mogą wpływać na odpowiednie wchłanianie witamin a także podnosić wartość posiłku.. Warto je dodać — plus nadają gęstość, więc koktajl nie będzie się rozwadniał.
Jakie dodatki można użyć? Warto dodać łyżkę masła, łyżkę oliwy, awokado, 15–20 g orzechów czy łyżkę masła orzechowego.
Smoothie, czy jak kto woli koktajl warto pić by w pełni korzystać z owoców lata i korzyści jakie z nich płyną.
Jakie są wasze typy lub ulubione kompozycje ?
Czy może nie przepadacie za zmiksowanymi owocami i wolicie je w formie surowej ?