Jakie są ich podstawowe cechy ?
- można je przerobić na wiele sposobów
- sycące
- smaczne i niskokaloryczne
Czy w takim razie ziemniaki to produkt kaloryczny ? Nie ! Ich ograniczenie w diecie może spowodować ze schudniesz, ale tylko z powodu ujemnego bilansu dziennego a nie dlatego, że odstawiłeś ziemniaki. Bo zastanów się sama. Jeśli kilka razy w tygodniu jesz do obiadu ziemniaki purree- w zależności od sposobu przygotowania mogą być z masłem w większej lub mniejszej ilości, mlekiem/ śmietanką. To mleko to pół biedy. Gorsza jest śmietanka 30%. W tej sytuacji ziemniaki przestają być niskokaloryczne bo mają dowaloną sporą ilość tłuszczu ! (mleko/masło/śmietanka). Czasami się zdarzy minimalna ilość kopru Jak to przeliczyć ? Załóżmy 200 gram ziemniaków (3 większe sztuki), 1,5 łyżeczki masła, 2 łyżki śmietanki.
Jak sadzisz, czy to ma sens ?
Ich wartość energetyczna na 100 g gotowanych ziemniaków wynosi 75 kalorii, rozłożonych na:
- Tłuszcze – 0,1 g
- Węglowodany – 18 g
- Białko – 1,8 g
- Błonnik – 1,5 g
- Ziemniaki gotowane indeks glikemiczny (IG) – 70
- Ziemniaki w mundurkach indeks glikemiczny (IG) – 65
Znam też przypadki dodawania do polskiego obiadu podsmażanej na patelni cebuli. Jak to się ma do ograniczeń? Jeśli nagle zaczniesz ograniczać te ziemniakową bombę kaloryczną i zjesz np. samo mięso z surówką to zmniejszasz ilość spożytych kalorii o jakieś 300 kcal. Jeśli nic nie zjesz w ich miejsce to już masz bilans -300 kcal od całego dnia. A przecież jesteś na diecie i nie tylko to ograniczasz
Sama rozumiesz, ważny jest sposób przygotowania produktu, a nie sam produkt. Czy ziemniaki są zdrowe ? Dla kogo wskazane ?
- zalecane są w diecie osób z nadciśnieniem tętniczym.
- zalecane dla osób z cukrzycą typu 2, ponieważ jest dobrym źródłem skrobi, która rozkłada się w naszym organizmie na glukozę. Glukoza jest paliwem które daje energię, napędza komórki do pracy. Z tego powodu- mamy energię na działanie i brak ssania w żołądku. Ziemniaki są też syte. Pamiętaj, że tutaj chodzi o gotowane krótko w wodzie/na parze, a nie puree.
Są niskokaloryczną i istotną zamianą dla kasz, ryżu, makaronu.
Jakie cenne witaminy ma ziemniak?
- Witaminę A, C, E
- Witaminy z grupy B ((tiamina, niacyna, ryboflawina, pirydoksyna)
- potas (obniża ciśnienie krwi),
- magnez (zbawienny dla układu nerwowego),
- wapń (potrzebny do wzmacniania kości)
- mangan, miedź, żelazo i cynk.
Właściwości:
- Spora ilość węglowodanów
- Właściwości zasadotwórcze, co pozwala na lepsze regulowanie równowagi kwasowo-zasadowej.
- Zaraz po zebraniu są najbardziej wartościowe.
- Mają długi okres przechowywania – do 8 miesięcy, w tym czasie następuje stopniowa utrata tego składnika.
Cierpisz na niewydolność nerek ? Lepsze dla Ciebie będą rozgotowane.Natomiast przy reumatyzmie warto ich unikać, gdyż mogą nasilać dolegliwości.
Przygotowanie jest bardzo ważne !
Odetnij zielone kawałki- zawierają solaninę. Nie nadają się do jedzenia, ponieważ spożycie może prowadzić do zatruć pokarmowych.Nie mocz ich zbyt długo w wodzie- wyciąga wartości odżywcze. Obieranie również zwiększa straty produktu, nawet 2,5 krotnie.Lepiej smażyć czy gotować ?Ziemniaki najlepiej ugotować na parze- wówczas zachowują najwięcej składników odżywczych. Im wyższej temperaturze poddajemy je podczas obróbki termicznej, tym więcej zachodzi w nich niekorzystnych zjawisk i zmian, zwłaszcza podczas pieczenia i smażenia.
Chcesz rozpocząć dietę pod moim okiem ?
Zapraszam do oferty ! Tutaj
Zapraszam na mojego facebooka– tam jest jeszcze więcej treści 🙂