Coraz więcej osób decyduje się na stosowanie diety wegetariańskiej lub wegańskiej. Jak w praktyce wygląda bilansowanie diety wegetariańskiej ?

Na jakie składniki zwrócić uwagę, co z czym łączyć ? Wydaje się magiczną wiedzą, ale tak naprawdę gdy się wdrążyć to bilansowanie diety wegetariańskiej jest prostą sprawą. Dowiedz się jak to zrobić 🙂
Dieta wegetariańska ma kilka odmian, jej najbardziej popularną twarzą jest laktoowowegetarianizm. Polega na wykluczeniu produktów mięsnych pochodzenia zwierzęcego. Akceptacja ryb w takiej diecie jest traktowana indywidualnie. W zależności od rodzaju stosowanej diety różnią się nie tylko żywieniowe i zdrowotne efekty, lecz także przyczyny przejścia na taki sposób żywienia. Jak jednak stosować tę dietę, by nie doprowadzić do niedoborów żywieniowych, a jednocześnie jeść smacznie i zdrowo ? Należy zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii, które omówię poniżej.
Ważne składniki mineralne
Źródła składników w diecie:
Białka i ich niedobór
-
mleko i zboża (np. klasyczne płatki owsiane z mlekiem)
-
jaja i zboża (np. zapiekanka z kaszy bulgur i jajka)
-
produkty pełnoziarniste wraz z nasionami (np. gryczanka z pestkami, sezamem i orzechami)
-
strączkowe i pestki (np. pasztet ze słonecznika i ciecierzycy z suszonymi pomidorami)
-
produkty pełnoziarniste i orzechy (np. masło orzechowe z chlebem pełnoziarnistym)
-
produkty pełnoziarniste i zielone warzywa liściaste (np. makaron ze szpinakiem)
-
warzywa i przetwory z roślin strączkowych (np. tofucznica z pieczywem i pomidorami)
-
produkty pełnoziarniste w połączeniu z warzywami i owocami (w ten sposób zwiększy się wchłanianie żelaza)
Na czym się skupić ?
-
500 g owoców
-
700 g warzyw
-
2–3 łyżki orzechów lub pestek
-
6 kromek chleba pełnoziarnistego
-
2 łyżeczki oleju roślinnego
-
80 g suchych strączkowych
-
60 szklanki kaszy lub ryżu
-
6 czubatych łyżek płatków zbożowych
-
2 szklanki roślinnego zamiennika mleka wzbogacanego w wapń i witaminę B12 lub 3 kubki jogurtu wege.