Przejdź do treści

Błędy żywieniowe w chorobach tarczycy

Błędy żywieniowe w chorobach tarczycy

choroby tarczycy

Tarczyca i jej rola – a także choroby znajdują się na liście TOP5 przypadków z gabinetu. Niestety rozchwiane, nienormowane  działanie tarczycy może prowadzić do otyłości, chorób jelit, niepłodności, depresji, słabego samopoczucia. Jakie błędy żywieniowe popełniamy najczęściej ?

Oczywiście oprócz przyjmowania tabletek warto stosować optymalną dietę prozdrowotną, jednak należy sprawdzać źródło posiadanych informacji, by nie popełnić niepotrzebnych błędów żywieniowych i sobie nie zaszkodzić.

Niestety tarczycy nie da się do końca wyleczyć,a jedynie zaleczyć i wprowadzić w stan remisji. Choroba tarczycy- każda jest indywidualna i zależna od każdego organizmu. Nie ma dwóch takich samych np. niedoczynności tarczycy 🙂 Ta choroba jest zależna od wielu czynników. Niestety stosując diety z internetu, które są niesprawdzone, bez konsultacji lekarskiej i dietetycznej możemy zrobić sobie krzywdę.

Jak są główne błędy przy chorej tarczycy ?

1. Wykluczenie glutenu, bo tak- bez sprawdzenia badań dotyczących negatywnego wpływu na nasz organizmu. Nie ma potrzeby eliminacji bez powodu. Gluten w diecie eliminujemy jedynie w przypadku stwierdzenia celiakii, nieceliakcyjnej nadwrażliwości na gluten czy alergii na pszenicę.

2. Wprowadzenie diety bez mlecznej lub bez laktozy- popełniona bez przeprowadzenia wcześniej diagnostyki w kierunku nietolerancji czy alergii.

Podobnie jak wyżej- gdy jesteśmy uczuleni na mleczne produkty to eliminujemy, w innym przypadku możemy sobie tylko zaszkodzić.

3. Brak odpowiednich badań poziomu minerałów w organizmie i jednoczesne nadużywanie suplementów

3. Wiara w mity żywieniowe- np. że dieta Dr Dąbrowskiej może nam wyleczyć tarczyce.

Eliminacja warzyw kapustnych z uwagi na zawarte w nich goitrogeny i puszczenie mimo uszu faktu, że obróbka termiczna je niszczy- trzeba ich zjeść naprawdę dużo by nam zaszkodziły te goitrogeny.

Eliminacja soi przez działanie wolotwórcze- ta również jest szkodliwa jedynie w nadmiarze.

Zapomniano tu wspomnieć, że to działanie będzie nasilone wraz z spadkiem poziomu jodu w diecie.

4. Protokół autoimmunologiczny na własną rekę, bez badań, konsultacji lekarskiej czy dietetycznej.

5. Odrzucenie hormonów- również na własną rękę

6. Nie dbanie o siebie.

Najlepsze suple czy inne tabletki nam nie pomogą, jeśli sami nie zadbamy o swój sen, jedzenie, regeneracje i odpowiedni trening- to akurat jest główny problem 🙂

7. Nadmierne obniżanie spożywanych kalorii i nieszanowanie potrzeb swojego organizmu. Na przykład stosowanie diet 1200 kcal- waga ani drgnie. W przypadku osób z niedoczynności to zdecydowanie za mało- dziennie powinno się spożywać 1500 -2000 kcal. Przy niższej kaloryczności metabolizm zwolni, waga stoi lub rośnie a my zaczynamy jeszcze mniej jeść i jeszcze więcej ćwiczyć – i mamy błędne koło.

7. Skupianie się na pierdołach, zamiast na ogóle- zapominanie o tym, że dieta powinna być indywidualna, dostosowana do naszego organizmu i stanu chorobowego- w tym przypadku też poziomu hormonów i uzupełniona o leczenie. Czasami samo zadbanie o zdrowe 4-5 posiłków, regeneracja, picie większej ilości płynów i zadbanie o samopoczucie może nam pomóc. Bez wydawania tysięcy na suplementy. Należy zwrócić uwagę kiedy nasza choroba została stwierdzona i jak się żywiliśmy wcześniej. Bo jeśli źle to nic dziwnego, że w przypadku zmiany diety czujemy się lepiej. To wynika prawdopodobnie z tego, że zwracamy większą uwagę na spożywane posiłki- w końcu od tego zależy nasze zdrowie.

Niestety nadmierne błędy żywieniowe i eliminacja grup produktów mogą nam zaszkodzić i pogłębić stan chorobowy tarczycy, przez co wpadniemy w błędne koło eliminacji.

Jesteś na diecie ? Dowiedz się jakich błędów nie popełniać, by dieta była bardziej skuteczna 🙂
Zapraszam Cię do obserwowania na moim facebooku
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x