Przejdź do treści

Hiperinsulinemia a dieta- jakie ma znaczenie ?

Hiperinsulinemia a dieta

hiperinsulinemia

Gdy w organizmie występuje nadmiar insuliny, konieczne jest przestrzeganie odpowiedniej diety, by sobie z tym poradzić. Hiperinsulinemia to  zbyt wysoki poziom insuliny we krwi. Może mu towarzyszyć insulinooporność, otyłość lub zbyt duże wyrzuty insuliny przez trzustkę- będące skutkiem nieprawidłowej diety.

Jakie są objawy ?

  1. Objawy charakterystycznymi są przede wszystkim:
  2. osłabienie, które może prowadzić do utraty przytomności,
  3. nadpotliwość,
  4. obniżona temperatura ciała,
  5. niskie ciśnienie,
  6. uczuciem głodu,
  7. bóle głowy,
  8. nadmierne pobudzenie,
  9. lęk i dezorientacja,
  10. niekontrolowane skurcze mięśni

 

Schorzenie występuje gdy poziom insuliny we krwi utrzymuje się na stałym wysokim poziomie.

Zadaniem insuliny jest obniżenie stężenia cukru we krwi poprzez przetransportowanie jej do komórek organizmu. Do tego jednak nie dochodzi, ponieważ komórki słabo reagują na insulinę obecną we krwi, to zmniejsza się również ich „apetyt” na glukozę.

Jest trawiona w mniejszym stopniu niż powinna, w rezultacie rośnie poziom glukozy we krwi. Tutaj wchodzi trzustka, która rozpoznaje poziom glukozy we krwi na wysokim poziomie, ale nie ma pojęcia skąd się wzięła- glukoza znaczy. Działa zachowawczo, czyli tak jak powinna i zwiększa wyrzuty insuliny do czasu aż poziom cukru zacznie spadać.

Zbyt duża produkcja insuliny bywa spowodowana nieprawidłową dietą. Zawiera ona za wiele węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym, który szybko podnosi poziom cukru we krwi. Może być też skutkiem diety bogatej w wysoko przetworzoną żywność, bogatą w tłuszcze trans. Innymi powodami mogą być zmiany w trzustce lub geny.

Diagnoza

W celu postawienia diagnozy bada się poziom cukru we krwi oraz insuliny.

Można podejrzewać ten stan, gdy glikemia na czczo będzie dawała wyniki w normie, zaś po wypiciu glukozy spadnie poniżej wyniku, który otrzymano na czczo. Wysokie stężenie insuliny we krwi spowoduje, że glukoza zostanie szybko spakowana do wnętrza komórek.

Zalecenia żywieniowe w hiperinsulinemii

Dieta w hiperinsulinemii powinna zawierać dużą ilość tłuszczów na rzecz zmniejszenia udziału węglowodanów. Najważniejszym wskazaniem jest ograniczenie spożycia cukrów prostych.  Te obecne są w produktach przetworzonych i słodyczach.  Zalecana jest eliminacja produktów z białej mąki ( bułki, chleb, ciastka, drożdżówki, słone przekąski, ryż, rozgotowany makaron).

Wyeliminować z diety należy te, które zawierają syrop glukozowo-fruktozowy, są sztucznie dosładzane. Przykładem są tutaj słodkie napoje, batony, ciastka, większość płatków śniadaniowych, desery mleczne. Wskazane jest zwiększenie podaży błonnika (otręby, produkty pełnoziarniste, siemię lniane, chia, strączki, warzywa) i zmniejszenie ilości spożywanych węglowodanów w ciągu dnia.

Zbyt wysoki poziom insuliny może być też spowodowany nadmiernym udziałem cukrów złożonych w diecie: kasz, ryżów, a także pieczywa. Najlepiej nie jeść posiłków, które składają się jedynie z węglowodanów. Warto też ograniczyć ilość białka, które szybko podnosi poziom glukozy we krwi.

– Zmniejszenie podaży cukrów (glukoza, fruktoza, laktoza, sacharoza, maltoza, syrop glukozowo-fruktozowy), poprzez eliminację z diety: słodyczy, ciast, słodkich napojów, nektarów, napojów gazowanych, soków owocowych klarownych (bez miąższu), przetworów mlecznych innych niż naturalne, owoców kandyzowanych, miodu, dżemów, konfitur oraz ograniczenie w diecie takich produktów jak: soki owocowe przecierane, owoce (ograniczamy duże porcje owoców; unikamy obierania owoców, przecierania, poddawania obróbce termicznej, odrzucamy przejrzałe owoce), biały ryż, kasza manna, białe pieczywo, produkty zawierające mąkę pszenną, rozgotowane warzywa skrobiowe (przede wszystkim ziemniak, burak)

– Nie należy spożywać posiłków składających się wyłącznie z węglowodanów (np. owsianka na mleku z suszonymi owocami, kluski leniwe z bułką tartą, ruskie pierogi, ryż zapiekany z jabłkiem itp.). Staramy się łączyć węglowodany z tłuszczem i białkiem. Zamiast owsianki np. jogurt naturalny 150g + otręby pszenne 5g + orzechy włoskie 10g

– Warzywa spożywać na surowo, a jeśli nie jest to możliwe gotować na półtwardo

Tłuszcze nasycone

Konieczne jest ograniczenie spożycia tłuszczów, szczególnie nasyconych. Ich nadmiar w diecie przyczynia się do rozwoju nadwagi, a także przyczynia się do rozwoju insulinooporności i zwiększenie ryzyka nadciśnienia tętniczego. Zaleca się zwiększenie podaży tłuszczów roślinnych (tłuszcze nienasycone pochodzące z oliwy z oliwek, nierafinowanego oleju rzepakowego, awokado, pestkach, orzechach) oraz utrzymanie właściwego stosunku kwasów Omega3:6 ( zwiększenie spożycia ryb szczególnie morskich, siemienia lnianego, nasion chia). Warto wspomnieć o odpowiedniej ilości białka i doborze produktów białkowych- warto by były to produkty dobrej jakości (mięsa i podroby, ryby).

Konieczne jest zwiększenie spożycia owoców i warzyw w odpowiednich połączeniach z innymi produktami.

Zaleca się redukcję masy ciała (w przypadku występującej nadwagi lub otyłości) i dalsze utrzymanie normo wagi.
Wskazana jest aktywność fizyczna, która sprawa nam przyjemność i nie będzie stresorem organizmu. Wysiłek nie powinien być zbyt intensywny.

Kwestia indywidualną jest ilość posiłków w diecie- nie jest zalecane by było ich aż 5. Bardziej rekomendowane jest ograniczenie ich to 3-4 posiłków dzienne, bez podjadania. Takie działanie ma ograniczyć wyrzuty insuliny związane ze spożywaniem posiłków.

W założeniu dieta w hiperinsulinooporności to także szeroko pojęty styl życia- pamiętaj, by zadbać o siebie. Spij dobrze, ogranicz stres jak możesz. Ogranicz alkohol i papierosy. Traktuj sprawę poważnie, ale postaw bardziej an siebie.

W kolejnym wpisie  przykładowy 3-dniowy jadłospis w hiperinsulinooporności wraz z wyjaśnieniem 🙂

Hiperinsulinemia – skutki i powikłania

Wysoki poziom insuliny można skutecznie leczyć przy pomocy odpowiednio dobranej farmakoterapii i diety.

Wśród następstw hieprinsulinizmu wymienia się przede wszystkim cukrzycę typu 2 (insulinozależną), a także choroby układu sercowo-naczyniowego (stymuluje przerost mięśniówki ściany naczyniowej), podniesiony poziom cholesterolu VLDL i trójglicerydów. Przyczynia się do rozwoju nadciśnienia tętniczego. Wzrost produkcji kortyzolu (nazywanego hormonem stresu. Kortyzol blokuje proces spalania tkanki tłuszczowej, oraz powoduje zmniejszenie odczucia sytości, gdyż blokuje odpowiedzialny za to hormon- leptynę. W efekcie wolniej się chudnie i więcej się je)

  Zmniejszona możliwość konwersji hormonu tarczycy T4 w T3 co skutkuje zwolnieniem tempa metabolizmu. W skrajnych przypadkach może doprowadzić do niedoczynności tarczycy i zmniejszenia wytwarzania hormonów płciowych.

U kobiet hiperinsulinemia może towarzyszyć często zespół policystycznych jajników.

W badaniach wykazano, że hiperinsulinemia może być czynnikiem rozwoju niektórych nowotworów. Potwierdzono jej związek z występowaniem raka okrężnicy i odbytnicy, pierwotnego raka wątroby.

Sama widzisz, że to nie przelewki 🙂

 
Jesteś na diecie ? Dowiedz się jakich błędów nie popełniać, by dieta była bardziej skuteczna 🙂
 
Zapraszam Cię do obserwowania na moim facebooku 🙂
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x