Kurkumina- wartość żywieniowa

Opublikowane przez Justyna Bas w dniu

Potencjał antyoksydacyjny i zdolności tej niezwykłej rośliny

Czy wiesz, ze kurkuma jest stosowana w medycynie chińskiej od 7 wieku n.e lat ? Zwana tez ostryżem długim- zasługuje na swą sławę.

 

Kurkuma to jedna z najbardziej wartościowych przypraw o właściwościach leczniczych. Przypisywane są właściwości przeciwzapalne, oczyszczające, antyoksydacyjne i żółciopędne.

Kurkuma czyli szafran indyjski to przyprawa z tej samej rodziny co imbir, ma zbliżone właściwości, a nawet jej kłącze kształtem przypomina imbir.

Określona jako złota przyprawa, symbolizuje słońce, oczyszczenie i płodność. W Indiach rośnie dziko i to właśnie z kuchni indyjskiej jest znana najbardziej. Wykorzystywana m.in. przy problemach trawiennych, bólach głowy, biegunkach, gorączce i stanach zapalnych. Można ją stosować profilaktycznie i leczniczo.

Działa potężnie, jest jednym z najsilniejszych naturalnych środków, które chronią przed zachorowaniem na choroby układu nerwowego i nowotwory. Udowodniono, że hamuje rozrost komórek nowotworowych oraz pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego.

Dlatego warto ją stosować regularnie 🙂 A ja mam dziś dla Was sposób na wprowadzenie jej do diety.

Wartość żywieniowa:

Przyprawa pobudza układ trawienny do działania, dlatego często znajdziemy ją w przepisach z użyciem warzyw strączkowych. Dobrze wpływa na pracę jelit i wątroby, wzmaga wydzielanie soku żołądkowego, przyspiesza trawienie białek, za to hamuje produkcje kamieni żółciowych.

W medycynie hinduskiej stosowana jako środek przyspieszający gojenie się ran. Kłącze kurkumy posiada wiele zalet żywieniowych. Jest bogatym źródłem energii; 100 g dostarcza ok.390kcal.

Cechą charakterystyczną jest wysoka zawartość węglowodanów, głównie skrobi (69,4%). Zawiera również białko w ilości 6,3%oraz tłuszcz 5,1%. Obecne są także składniki mineralne:wapń, żelazo, potas i sód oraz witaminy: tiamina (0,09 mg/100 g), ryboflawina (0,19 mg/100 g), niacyna (4,8 mg/100 g) i kwas askorbinowy (50 mg/100 g).

Prócz kłącza w sklepie, sproszkowanej kurkumy w torebce możemy ją znaleźć również w produktach spożywczych- stosowana jest jako naturalny barwnik.

Właściwości

Substancją aktywną, która odpowiada za pomarańczowy kolor i szczególne właściwości jest kurkumina. Właśnie przez nią warto wprowadzić kurkumę do swojej diety.

Kurkumina jest antyoksydantem z grupy polifenoli, skutecznie chroni nasz organizm. Kurkumina jest niezwykle silnym i ważnym antyoksydantem, który hamuje procesy zapalne i kancerogenne. Unieszkodliwia wolne rodniki dlatego nadaje się doskonale w walce z nowotworami ( nawet 25% nowotworów jest wywołane stanem zapalnym) i jej ekstrakt jest w tym celu wykorzystywany.

Stan przewlekłego stresu oksydacyjnego może być odpowiedzialny za rozwój niektórych chorób neurodegeneracyjnych (choroba Alzheimera, choroba Parkinsona), chorób układu krążenia, czy chorób nowotworowych. Obecnie prowadzone są badania dotyczące regularnego spożywania kurkumy a rozwojem chorób neurodegeneracyjnych (demencji, Alzheimera, Parkinsona). Już udowodniono jej wpływ na hamowanie rozwoju nowotworów.

Stwierdzono,że kurkumina wykazuje zarówno aktywność antyoksydacyjną,przeciwzapalną, przeciwwirusową, antybakteryjną, przeciwgrzybiczną, a także przeciwnowotworową. Z uwagi na te właściwości wykorzystywana  jest w leczeniu wielu chorób, takich jak: cukrzyca, astma, artretyzm, miażdżyca, choroby neurodegeneracyjne oraz inne choroby przewlekłe nowotwory. Kurkumina wykazuje silne działanie przeciw utleniające porównywalne z witaminą C i E. Regeneruje, usprawnia funkcje nerwowe, chroni mózg.

Inne właściwości :

  • Bardzo silnie działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, antyoksydacyjne (porównywalne z działaniem oksydacyjnym witaminy E i C), wspomagając zapobieganie nowotworom piersi i jelita grubego.

  • Wzmacnia układ immunologiczny a także wspomaga detoksykacje organizmu

  • Korzystnie wpływa na stan naszych naczyń krwionośnych, układ krążenia, regulujące ciśnienie tętnicze krwi. Wspomaga obniżenie poziomu trójglicerydów oraz złego cholesterolu LDL poprzez blokowanie wchłaniania w jelitach i zmniejszania jego poziomu we krwi.

  • Chroni błony śluzowe układu trawiennego i jelit. Poprawia pracę trzustki i wątroby, leczy kamienie żółciowe. Napar z kurkumy z dodatkiem  ostropestu  plamistego i mniszka lekarskiego wypijany trzy razy dziennie przez miesiąc oczyszcza wątrobę z toksyn.

  • Przyspiesza proces gojenia ran a także wspomaga leczenie opryszczki – wystarczy zmieszać szczyptę kurkumy z odrobiną miodu i nałożyć na opryszczkę.

  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych, łagodzi objawy depresji.

  • Reguluje poziom cukru we krwi.

  • Posiada porównywane z działaniem hydrokortyzonu czy nurofenu właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne, wykorzystywane w terapii wielu chorób np.: reumatoidalnym zapaleniu stawów, łuszczycy, zapaleniu trzustki, miażdżycy, hipercholesterolemii, nieswoistym zapaleniu jelit, a nawet nowotworu gruczołu krokowego.

Triki kurkumowe :

Kurkumina dość słabo się przyswaja- żeby wzmocnić jej wchłanianie połącz ją z czarnym pieprzem – wchłanialność zwiększa się nawet dwudziestokrotnie !

Jak większość składników kurkuma o wiele lepiej wchłania się z tłuszczem niż samodzielnie. Dlatego pamiętaj o tym przygotowując potrawę czy koktajl ! Im krótszy czas od spożycia tym działanie kurkumy jest silniejsze.

Złote mleko – czym jest ?

Złote mleko znane jest już od starożytności. Ma niepowtarzalny smak i zapach- pikantny, rozgrzewający, z delikatną nutą słodyczy.

Podobnie jak kurkuma – w końcu na niej bazuje, wykazuje niesamowicie wspierające działanie na ludzki organizm.
Możesz stosować ten napój jako profilaktykę zachorować lub jako wsparcie lecznicze w występujących jednostkach chorobowych. Jeśli cierpisz na nietolerancje laktozy lub alergię na białko mleka krowiego to pamiętaj by zastąpić mleko krowie roślinnym.

Pasta z kurkumy jest bardzo prosta w wykonaniu.

Potrzebujesz ¼ szklanki sproszkowanej kurkumy lub świeżego kłącza a także ½ szklanki wody mineralnej lub z kranu.

Umieść w garnku oba produkty i podgrzewaj przez 5-7 minut na średnim ogniu, pamiętaj by czasami zamieszać 😉 Nie dopuszczaj do wrzenia. Gdy woda odparuje możesz przełożyć pastę do szczelnie zamykanego pojemnika. Pasta może być przechowywana przez 3 tygodnie.

Żeby przygotować złote mleko wystarczy podgrzać mleko i dodać do niego łyżeczkę pasty w celu rozpuszczenia.

Oczywiście możesz dodać jeszcze inne produkty np. goździki, chilli, pieprz itp. Proponuje dodać troszkę świeżo zmielonego pieprzu by zwiększyć wchłanialność kurkuminy. Jeśli napój jest mało słodki to możesz dodać miód- chociaż by nie stracić jego właściwości w wysokiej temperaturze lepiej poczekać z dodatkiem aż ostygnie.

Najlepiej smakuje wieczorem 🙂

Kategorie: BLOG

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o