Przejdź do treści

Nieszczelne jelito- moda czy prawda ? Czym jest bariera jelitowa?

nieszczelne jelito

Nieszczelne jelito- moda czy prawda ?

Czym jest nieszczelne jelito ?

Jak je wzmocnić czy wyleczyć ?

Przeglądając literaturę, magazyny, fora internetowe czy nawet Facebooka coraz częściej można się nadziać na ten problem z jelitami.

Czy skoro problem poruszany jest na każdym kroku to realna sprawa, czy kolejna moda żywieniowa ?

Zespól cieknącego jelita czy dziurawego to defekt, który powstaje w wyniku zaburzeń funkcjonowania bariery jelitowe.  Skutkuje dysbiozą jelitową, czyli upośledzeniem funkcji nabłonka.

Oczywiście w nazwie nie chodzi o wizualne wyobrażenie dziurawego jelita- w żadnym wypadku nie chodzi o prawdziwe dziury, przez które wypada jedzenie do krwiobiegu. Dla jednych to abstrakcja, dla innych realny problem- dość dobrze opisany w dokumentacji medycznej.

Dokładnie mowa tu o dysbiozie jelitowej, osłabieniu funkcji nabłonka jelitowego.

W każdym razie skoro już wiemy, ze to nie ściema a fakt- warto zapoznać się ze specyfikacją tego stanu, by wiedzieć kiedy ewentualnie szukać pomocy.

Bariera jelitowa zbudowana jest z kilku warstw, takich jak:

  • Komórki nabłonka jelitowego,
  • warstw śluzu,
  • bakterii jelitowych,
  • komórki układu immunologicznego,  chłonnego, nerwowego czy krwionośnego.

Jakie są jej funkcje ?

  1. Warstwa śluzu zapobiega wnikaniu patogenów w głąb ściany jelit,
  2. stanowi miejsce bytowania mikroorganizmów jelit, które są kluczowym elementem bariery.
  3. Mikrobiotę tworzą głównie bakterie beztlenowe, a także tlenowe, drożdże i wirusy. Jedną z części fizycznej bariery jest warstwa komórek nabłonkowych utworzona głównie przez enterocyty, które oprócz wchłaniania substancji odżywczych wpływają na rozwój aktywności immunologicznej, pośrednicząc w uwalnianiu cytokin oraz ekspresji receptorów uczestniczących w odpowiedzi immunologicznej. Na szczytowo-bocznej powierzchni błony komórkowej zlokalizowane są ścisłe złącza. To one są najistotniejszym elementem regulującym przepuszczalność jelitową. Do połączeń między komórkami nabłonka należą także złącza mechaniczne oraz połączenia szczelinowe.
  4. Ekososytem jelitowy podlega nieustannym zmianom w życiu człowieka, dąży jednak do zachowania równowagi, która jest gwarantem zdrowia. Bariera podlega stałym zmianom, które mogą wskazywać na stan zdrowia właściciela.
  5. Jedną z naczelnych roli jelit jest ochrona przed drobnoustrojanmi, wirusami i grzybami, z którymi jesteśmy w kontakcie niemal każdego dnia. Odporność siedzi w jelitach i tylko od nas zależy na jakim jest poziomie.

Poprzez błony śluzowe naszego organizmu codziennie mamy  styczność z patogenami, które dostają się do naszego organizmu. By utrzymać stan odporności, ochrona musi być utrzymana na odpowiednim poziomie. Żeby bardziej wizualnie to przedstawić, można by powiedzieć, że to swoisty mur, jednak bardziej tu pasuje określenie protektor. Ten protektor to filtr półprzepuszczalny, który określa co może dostać się do organizmu, a co nie.

Są różne powody, które mogą prowadzić do nieszczelności jelit, czyli rozluźnienia wiązań między komórkami. Jednym z nich jest dysbioza jelitowa, czyli zmniejszenie liczebności bakterii dobrych i korzystnych dla organizmu żywiciela, a wzrost bakterii potencjalnie chorobotwórczych.

Kiedy dochodzi do zwiększenia przepuszczalności bariery jelita cienkiego, do wnętrza organizmu przenikać mogą toksyny pochodzące z żywności oraz mikroorganizmy (bakterie, grzyby) bądź fragmenty ich ścian komórkowych aktywujące układ immunologiczny.

Na powstawanie nieszczelności ma wpływ dieta- bogata w nasycone tłuszcze, cukier, z niską zawartością błonnika, bez odpowiedniego nawodnienia organizmu).

Produkcja białek w nabłonku jelitowym zostaje zaburzona w wyniku dysbiozy- brak odpowiednich składników, które wchodzą w jej skład. W efekcie tworzy się „dziura” i przepuszczalność, czyli zaburzenia ciągłości i integralności bariery jelitowej.

U osób, które mają nieszczelne jelito nie znaczy oczywiście ze kawałek chipsów czy kurczaka dostanie się na zewnątrz jelit. Dostać to się mogą białka, które nie są do końca rozłożone do aminokwasów. Przez to, że są to białka dochodzi do pobudzenia układu odpornościowego gospodarza. Jak pewnie wiecie układ immunologiczny reaguje na białka- wtedy mowa o alergii, czyli organizm nie zna białek, które dostają się do organizmu i reaguje odpornością. Powstaje też zapalenie, nasilenie alergii czy tworzy się nietolerancja.

Tu się tworzy problem, bo nagle okazuje się, ze źle reagujemy np. na mleko czy pieczywo.  Zaczynamy chodzić po gabinetach i robić badania. Warto zrobić również badania Igg niezależne, co może nam wskazać przyczynę problemu. Prócz tego warto zadbać o stan jelit- ale przede wszystkim się zbadać. Żeby zdiagnozować swoje dolegliwości- gdy już podejrzewamy ze to problem z jelitami.

Po pierwsze warto zrobić badania kału na stężenie zonuliny, gdzie wysokie stężenie wskazuje na przesiąkliwość jelit.

To samo badanie jest wskazane u osób z chorobami autoimmunologicznymi.

U kogo najczęściej obserwuje się przesiąkliwość ?

  • zdrowych, które zaczynają się gorzej żywić
  • zdrowych, które mogą mieć problemy z depresją.
  • cierpiących na : cukrzyce t. I, celiakie, IBS, Crohna, RZS, otyłosc, insulinooporność, łuszczyce, nowotwory jelit.

 

Cierpisz na anemię  ? Dowiedz się jakich błędów żywieniowych nie popełniać, by dieta była bardziej wspierająca 🙂
 
Zapraszam Cię do obserwowania na moim facebooku 🙂
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x