
Syrop glukozowy a cukier- różnice w działaniu na organizm.
Zdrowszy wybór to… ?
Substancje słodzące i cukier są postrzegane jako coś złego i niedobrego- to produkty niemile widziane w naszej diecie. Wśród nich możemy wyróżnić kilka typów, jednak ja dziś się skupię na cukrze zwykłym białym i syropie glukozowo fruktozowy- bowiem to prawdopodobnie ich zużycie w diecie jest największe.
Syrop glukozowo–fruktozowy to roztwór fruktozy, glukozy, z niewielkim udziałem wyższych sacharydów. Syrop glukozowo fruktozowy używany w przemyśle spożywczym jako substancja słodząca, zaś jego wysoka popularność wynika przede wszystkim z cech takich jak:
-
znakomite właściwości słodzące,
-
bardzo dobra rozpuszczalność,
-
niski koszt produkcji,
-
łatwość otrzymywania,
-
możliwość szerokiego i łatwego zastosowania w recepturach artykułów spożywczych.
Czy wiesz, że sacharoza i syrop glukozowo-fruktozowy są uważane za zupełnie odmienne surowce? Jednak mają trochę cech wspólnych a ich kaloryczność jest zbliżona.
Oba składają się z fruktozy i glukozy- różnica polega na tym, że w przypadku zwykłego cukru mają równy stosunek do siebie (glukoza do fruktozy), a w syropie oba są w formie wolnej, jednak fruktozy jest więcej.
Syrop glukozowo-fruktozowy otrzymuje się z kukurydzy, a dokładniej ze skrobi kukurydzianej.
Zawiera 55 proc. glukozy i 42 proc. fruktozy oraz ok. 3 % innych cukrów. To właśnie ten syrop „oskarżany” jest o spowodowanie epidemii otyłości w Stanach Zjednoczonych. Stosuje się go do podobnych produktów jak syrop glukozowy.
Wpływ na zdrowie
Różnice między tymi produktami wynikają z różnego mechanizmu przetwarzania glukozy i fruktozy przez organizm. Glukoza jest wchłaniana w organizmie człowieka i wykorzystywana do celów energetycznych.
Z kolei w syropie glukozowo- fruktozowym cząsteczki fruktozy funkcjonują odrębnie i bardzo szybko są wyłapywane i wykorzystywane przez nasz organizm.
Natomiast w sacharozie te same cząsteczki pokonują dodatkowy etap metabolizmu człowieka przed tym, jak ciało z nich skorzysta i je przyswoi. W momencie, kiedy nasza dieta obfituje w duże ilości fruktozy, wątroba zaczyna zamieniać ten cukier w tłuszcz.
Metabolizm fruktozy bardzo obciąża wątrobę, co staje się przyczyną chorób układu krążenia, a także powoduje odkładanie tłuszczu w narządach, w tym stłuszczenie samej wątroby.
Powoduje także spadek wrażliwości na leptynę (jeden z hormonów sytości), a zwiększony poziom trójglicerydów blokuje jej dostęp do mózgu i wytwarzanie przez niego informacji o zakończeniu jedzenia.
Przy nadmiarze fruktozy dochodzi do nadmiernej produkcji trójglicerydów: tworzą się kwasy tłuszczowe i ulegają estryfikacji. Mamy więc nadmiar krążącego we krwi tłuszczu, który odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej (tyjemy). Jednocześnie uwalniane są lipoproteiny o niskiej gęstości, czyli LDL tzw. zły cholesterol. To dość niebezpieczne dla organizmu parametry prowadzące do rozwoju miażdżycy i dalszych konsekwencji w postaci chorób sercowo-naczyniowych.
Stany chorobowe
Nie będę dodawać, że nadmiar cukrów prostych w diecie sprzyja otyłości, insulinooporności i cukrzycy.
Naukowcy są zdania, iż spożywanie dużej ilości fruktozy zwiększa ryzyko występowania chorób takich jak:
– choroby układu krążenia: w tym nadciśnienie, miażdżyca, choroba wieńcowa, niealkoholowe stłuszczenie wątroby, uszkodzenie nerek, nowotwory jelita grubego, a nawet demencja.
W amerykańskich badaniach opublikowanych w „Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism” zaobserwowano, że dorośli spożywający słodzone gazowane napoje w ilości, która zaspokajała 25% ich dziennego zapotrzebowania kalorycznego, już po 2 tygodniach mieli zwiększony poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Jest duża różnica pomiędzy wypiciem szklanki słodzonego napoju dziennie a 2 litrową butelką.
Problemem jest także popijanie posiłków, zamiast picia pomiędzy posiłkami. Nie dość, że rozciągamy niepotrzebnie żołądek, to jeszcze podnosimy znacznie kaloryczność posiłków.
Podsumowanie
Krótko mówiąc- syrop glukozowy czy glukozowo-fruktozowy odpowiedzialny jest za tycie. Znajdziemy go w wielu produktach spożywczych, począwszy od napojów, poprzez słodycze, a skończywszy nawet na wędlinach. Z tego względu zjawisko to ma aż taki masowy charakter. Dodatkowo fruktoza sprzyja dodatkowo wzrostowi poziomu trójglicerydów we krwi, co może przyczyniać się do rozwoju zmian miażdżycowych.
A owoce ?
A jak to się ma do spożywania owoców, które są zdrowe ?
Owoce, prócz fruktozy zawierają też wiele witamin i błonnika, który niweluje skutki spożywania fruktozy. Na pewno zbyt dużych ilości owoców musimy wystrzegać się, jeśli mamy jakieś problemy zdrowotne. Oczywiście są owoce, które zawierają więcej fruktozy, a są takie, które zawierają jej mniej.
Jesteś na diecie ? Dowiedz się jakich błędów nie popełniać, by dieta była bardziej skuteczna 🙂
Zapraszam Cię do obserwowania na moim facebooku 🙂