Żywienie w dnie moczanowej
Dna moczanowa – czym jest?
To choroba związana ze zbyt wysokim stężeniem kwasu moczowego we krwi, co prowadzi do odkładania się w tkankach kryształów moczanu sodu. Objawia się bólem i obrzękiem stawów, a zaawansowana, przewlekła dna może prowadzić do uszkodzenia organów wewnętrznych.
Krążący po organizmie kwas moczowy ma tendencję do gromadzenia się w tkankach i stawach, tworząc złogi moczanowe. W konsekwencji prowadzi to do powstawania stanów zapalnych, a co za tym idzie dolegliwości bólowych, zaburzeń funkcjonowania nerek i powstawania kamieni w drogach moczowych.
U osób chorujących na dnę, kwas moczowy jest wytwarzany w nadmiarze i nieusuwany z organizmu, lub występują obie te sytuacje. Jego nadmiar powoduje krystalizację. Takie kryształki mogą się odkładać w stawach, zamiast być wydalane przez nerki. Złogi moczanowe, zwane guzkami dnawymi, pojawiają się najczęściej w uchu zewnętrznym, znajdują także drogę do stawu dużego palca u nogi, ale często umiejscawiają się w stawach pozostałych palców stóp, palców dłoni, w stawach nadgarstków, łokci, kolan i kostek oraz wzdłuż ścięgien.
Zaatakowane stawy stają się gorące w dotyku, opuchnięte, sztywne.
Dna przebiega najczęściej w czterech stadiach:
-
bezobjawowej
-
ostrego zapalenia stawów
-
okresów międzynapadowych
-
przewlekłego zapalenia stawów
Bezobjawowo może trwać nawet 20-30 lat, zanim ujawni się ostrym napadem dny. Ostre zapalenie stawów w przebiegu dny dotyczy częściej mężczyzn niż kobiet. Pojawia się między 40 tym a 60 tym rokiem życia, częściej u osób już otyłych lub z nadwagą.
W przypadku otyłości zalecana jest redukcja masy ciała.
Zmiany żywieniowe
-
Dieta polega na wykluczeniu produktów bogatych w puryny i aminokwasy metabolizowane do nich. Czyli głównie mięso (zwłaszcza podroby i dziczyzna), rośliny strączkowe, kakao.
-
Należy także dążyć do utrzymywania stabilnej masy ciała, a także zrezygnować z alkoholu (powoduje kwasicę mleczanową, przez co może wywołać atak dny). Ponadto należy spożywać odpowiednią ilość płynów, aby ułatwić eliminację kwasu moczowego przez układ moczowy.
-
Dieta odchudzająca dla pacjenta z dną powinna być „łagodna” – diety o bardzo niskiej podaży energii nie wchodzą w grę, mogą bowiem nasilać dolegliwości lub wywołać atak choroby.
-
Dieta ubogopurynowa to dieta, w której głównym źródłem białka jest mleko i przetwory mleczne. Bardziej istotne jest, aby unikać potraw o zdecydowanie wysokiej zawartości puryn, niż usuwać wszystkie produkty o podwyższonej – np. średniej, zawartości tych związków. Okazjonalnie można spożywać produkty o średniej zawartości puryn, natomiast jadłospis należy oprzeć na produktach niskopurynowych. Ograniczenie diety do warzyw, produktów nabiałowych i zbożowych nie da lepszych efektów, a będzie dla pacjenta trudne do zaakceptowania.
-
Warto przede wszystkim ograniczyć ilość tłuszczów zwierzęcych i kwasów tłuszczowych typu trans. Są one nie tylko źródłem kalorii, zwiększającym zagrożenie otyłością, chorobami serca i nowotworem, ale też ryzykiem opuchlizny i stanu zapalnego z powodu kontuzji.
-
Należy jeść dużo pokarmów bogatych w przeciwutleniacze, by zniwelować działanie wolnych rodników, które mogą powodować rozległe uszkodzenia tkanek. Przeciwutleniacze zapobiegają także kolejnym, późniejszym uszkodzeniom tkanki. Witaminy A, C i E, plus selen, są przeciwutleniaczami znajdującymi się w wielu surowych owocach i warzywach
-
Bioflawonoidy, które są powszechne – występują praktycznie w każdej roślinie, świeżych warzywach, zielonej herbacie, jagodach, cebuli, owocach cytrusowych, wiśniach, czereśniach i śliwkach. Pomagają zachować kolagen w dobrej kondycji. Zapobiegają także uszkodzeniom powodowanym przez wolne rodniki i przyspieszają gojenie uszkodzonych tkanek.
Co może pomóc ?
W zwalczaniu stanu zapalnego pomagają:
-
Kwas alfa-linolenowy (ALA), znajduje się w zielonych warzywach, orzechach, nasionach i ziarnach zbóż. Wstrzymuje produkcję prostaglandyn i leukotrienów.
-
Kwas linolenowy. Jest znajdowany w olejach roślinnych, takich jak: kukurydziany, sojowy, słonecznikowy, szafranowy, lniany oraz w innych olejach roślinnych, najlepiej nierafinowane. Kwas linolenowy pomaga zwiększać poziom EPA w organizmie,; które hamuje produkcję prostaglandyn.
-
Omega-3, jest odnajdywany w zwierzętach i roślinach morskich. Wszystkie ryby są dobrym źródłem EPA – ryby słodkowodne zawiej rają go stosunkowo niewiele. Najwięcej omega-3 mają ryby morskie, żyjące w zimnych wodach. Należą do nich: makrele, sardele, śledzie, łosoś, sardynki i tuńczyk.
-
Jedząc dziennie pół kilograma ryb, lub dwa rybne posiłki, można znacznie zmniejszyć stan zapalny. Niestety, głębokie smażenie niszczy omega-3, w zamian dodając do potrawy sporo tłuszczu.
Dieta a dna moczanowa
Jakie produkty są wskazane w diecie, a jakie zabronione ?
-
Nabiał – chude produkty mleczne. Sery żółte – należy pamiętać, że są kaloryczne, a można znaleźć z obniżoną zawartością tłuszczu. Sery tradycyjne i pleśniowe- lepiej ich unikać. Nabiał jest w diecie ubogopurynowej polecany jako źródło białka. Najlepiej wybierać produkty o niskiej zawartości tłuszczu. Co do jaj – w małych ilościach.
-
Zostawmy ryby wędzone w sklepie, wybierz inne (dorsz, sandacz, halibut, tuńczyk – są zalecane). Wędzenie to nie za dobry pomysł przy dnie moczanowej.
-
Mięso – wołowina, cielęcina, kurczak, indyk – najlepiej w formie pieczenia. Wędliny pozostaw w sklepie. Przy dnie moczanowej mięso należy mocno ograniczać.
-
Warzywa są wskazane do codziennego, kilkurazowego spożycia. Uważaj jednak na dodane do nich sosy- najlepsza będzie oliwa z oliwek, olej z zarodków pszennych z sokiem z cytryny.
-
Owoce – wszystkie dozwolone. Ograniczać należy owoce suszone i orzechy.
-
Zupy gotujemy na wywarach jarzynowych, maksymalnie ograniczamy korzystanie z wywarów mięsnych.
-
Słodkie dodatki- miód i konfitura
Produkty zabronione to te, które mają związki purynowe. Mogą przyczyniać się do występowania ataków dlatego należy je ograniczać.
-
Alkohol, kawa, herbata, kakao
-
Śledzie, sardynki, szprotki, pstrąg, łosoś, karp. Także wędzone, z puszki, z octu, z grilla, z patelni. Ponadto raki, homary, ostrygi, mule, kawior, anchois – omijamy z daleka!
-
Podroby (wątróbka, nerki, itp.), wieprzowina – (poza polędwiczką dopuszczoną w małych ilościach), kiełbaski, pasztety, salcesony, salami, itp.
-
Pieczywo – unikać ciasta francuskiego, ciastek kremowych.
-
Ziemniaki – frytki,
-
Tłuszcze zwierzęce – smalec, słonina
-
Słodycze sklepowe
-
Wywary i sosy mięsne
-
Suche strączkowe (groch, fasola, soczewica, bób)
Jesteś zainteresowana tematem chorób jelit ? Wskocz do wpisu o SIBO, dowiesz się o nim więcej 🙂